Guvernul olandez, acţionat din nou în justiţie pentru furnizarea de piese de avioane F-35 către Israel
Trei ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului au acţionat din nou în justiţie guvernul olandez, afirmând că interdicţia de a furniza Israelului piese pentru avioanele de luptă F-35 nu a fost respectată în practică, relatează AFP.
Curtea de Apel de la Haga a ordonat în februarie statului olandez să suspende trimiterea de piese pentru avioanele de luptă F-35 folosite de Israel în Fâşia Gaza.
Instanţa a constatat la acea vreme că există un "risc clar" ca avioanele să fie implicate în operaţiuni care încalcă dreptul umanitar internaţional.
Însă ONG-urile au revenit vineri în instanţă, afirmând că interdicţia nu a împiedicat ca piese fabricate în Olanda să ajungă la avioanele israeliene.
"Din păcate, totul indică faptul că aceste piese care provin din Ţările de Jos ajung în Israel pe căi ocolitoare", a declarat Oxfam Novib, una dintre cele trei organizaţii. "Prin urmare, statul olandez nu respecta decizia instanţei de la Haga", a mai spus ea.
Citând documente judecătoreşti, canalul public NOS indică faptul că guvernul olandez a recunoscut că nu ar putea împiedica ca piesele trimise în Statele Unite să ajungă în cele din urmă la avioanele F-35 israeliene.
Potrivit documentelor citate de NOS, Statele Unite trimit piese pentru avioane de luptă fabricate în Olanda către alte ţări, ca parte a unui bazin global de piese de schimb. Israelul se aprovizionează via acest bazin.
Guvernul olandez a declarat că va respecta hotărârea din februarie, anunţând totodată că va sesiza Curtea Supremă în legătură cu această chestiune.
Avocaţii guvernului au declarat la acel moment că, chiar dacă Ţările de Jos nu ar furniza piese produse pe plan intern, Israelul le-ar putea obţine cu uşurinţă din altă parte.