Guvernul german a avertizat cu privire la riscul politizarii cazului tanarului refugiat afgan suspectat de crima
Guvernul de la Berlin a avertizat luni ca nimeni nu trebuie sa incerce politizarea cazului penal in care a fost implicat un tanar refugiat afgan, ce este suspectat ca a violat si ucis o studenta germana, relateaza Reuters.
Maria Ladenburger (19 ani), studenta la medicina la Freiburg si fiica a unui functionar de rang inalt al UE, care lucra ca voluntara la un centru local pentru migranti in timpul liber, a fost violata si ucisa de un migrant.
Tragedia s-a petrecut in toamna, desi mass-media germana a relatat abia recent despre acest caz. Dupa cum a stabilit ancheta, in seara zilei de 16 octombrie, in timp ce se intorcea acasa pe bicicleta, un migrant afgan de 17 ani a violat-o si a inecat-o intr-un rau din apropiere. Corpul sau a fost gasit, la fel si vinovatul, care a inceput sa faca marturisiri. Nu se stie inca daca acesta cunostea victima. El va fi judecat anul viitor, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung.
“Nu trebuie sa permitem ca aceasta crima abominabila sa fie utilizata pentru a provoca multimile si pentru propaganda privind conspiratii”, a scris vicecancelarul german Sigmar Gabriel pe Facebook.
Purtatorul de cuvant al executivului german, Steffen Seibert, a spus ca refugiatul german “trebuie sa fie pedepsit cu forta deplina a legilor” germane. “Dar nu trebuie sa uitam ca vorbim despre o posibila crima comisa de un refugiat afgan, nu de un grup de oameni care sunt afgani sau refugiati”, a adaugat Seibert.
Postul de televiziune public german ARD a fost dur criticat, mai ales pe retelele de socializare online, pentru neincluderea in buletinele sale informative de sambata a cazului in care este implicat tanarul refugiat afgan suspectat de crima, unele voci acuzand canalul de televiziune ca este prea “corect politic”.
Redactorul-sef al ARD, Kai Gniffke, a aparat insa decizia postului, afirmand pe un blog ca jurnalistii de la ARD nu sunt “lipsiti de sentimente” si ca rareori canalul relateaza despre cazuri penale specifice, alegand sa se concentreze pe “evenimente cu relevanta sociala, nationala si internationala”.