Guvernul britanic neaga ca vor fi necesari zece ani pentru un nou acord cu UE. La cat se ridica nota de plata pentru Brexit
Negociatorul-sef pentru iesirea Marii Britanii din UE a avertizat ca Marea Britanie se va alege cu o "nota de plata" de 50 de miliarde de lire sterline de indata ce Theresa May va activa Articolul 50, declansand Brexitul.
Michel Barnier le-a spus mai spus colegilor sai ca Marea Britanie va fi obligata sa trimita anual "zeci de miliarde de euro" catre bugetul UE pana in 2020. "Nota de plata pentru Brexit" cum a fost numita de presa britanica include imprumuturile si cheltuielile pentru proiecte dezvoltate de Marea Britanie, relateaza The Telegraph.
Pe de alta parte, guvernul britanic a respinsinformatiile potrivit carora finalizarea unui nou acord comercial post-Brexit intre Londra si Uniunea Europeana ar putea dura zece ani. Un purtator de cuvant al premierului conservator Theresa May a afirmat ca un astfel de acord este negociabil in doi ani, exact perioada pe care ar urma sa se intinda negocierile de iesire din UE.
Potrivit BBC, reprezentantul permanent al Marii Britanii la UE, Ivan Rogers, le-a marturisit unor ministri din cabinetul May ca celelalte state membre ale UE estimeaza ca un nou acord comercial nu va fi semnat mai devreme de inceputul sau chiar de mijlocul anilor 2020. In plus, exista riscul respingerii lui de catre parlamentele nationale, care vor trebui consultate, ar fi atentionat Rogers in cursul intalnirii din luna octombrie.
"Aceasta nu este pozitia lui Sir Ivan Rogers si nu este pozitia guvernului", a afirmat purtatorul de cuvant al Theresei May. "Ambasadorul s-a facut ecoul unor opinii care i-au parvenit, asa cum se procedeaza", a explicat el.
Premierul Theresa May a dat asigurari ca va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pana la finalul lui martie 2017, moment ce va da starul perioadei de doi ani la sfarsitul careia Marea Britanie va parasi blocul comunitar.
"Obiectivul este sa obtinem un acord in cursul acestei perioade, care sa ne permita sa iesim din Uniunea Europeana si sa ne autorizeze sa facem comert cu si in interiorul piete unice europene", a mai spus purtatorul de cuvant din Downing Street.