Gustul amar al crizei financiare se simte in cafenelele din Italia
Proprietarii se plang ca tot mai putini localnici vin sa isi savureze espresso-ul in localuri. Prefera sa bea cafea nepretentioasa, facuta acasa. In aceste conditii, speranta patronilor sta in turisti.
Ce se vede cu ochiul liber in cafenelele din Italia a fost confirmat si de Institutul National pentru Espresso, un grup de experti si oameni de afaceri din industria cafelei. Ei spun ca, din dorinta de a economisi bani, oamenii renunta la micile rasfaturi de zi cu zi, cum ar fi sa bea cafeaua in oras. In schimb, tot mai multi isi pun la treaba espresoarele si beau cafea facuta in bucataria proprie. Nu e chiar acelasi lucru, spun cei care se pricep.
"Trebuie sa va uitati la spuma cafelei. Ar trebui sa fie fara bule de aer, omogena ca frisca si cu textura fina. Culoarea nu ar trebui sa aiba vreo nuanta de gri sau culoarea aceea arsa, ci sa fie maro spre rosu", a declarat Marco Paladini de la Institutul National pentru Espresso
Turistii sunt incantati sa gaseasca toate aceste calitati, in cafenelele din Italia. Chiar daca dau un ban in plus, spun ca merita.
Iubitorii cafelei nu se pot plange. In Italia, au nu mai putin de 150.000 de localuri unde sa isi savureze bautura preferata. Adica o cafenea la 350 de locuitori. Cel mai popular si celebru sortiment este cappuccino, insa cafeaua espresso castiga teren. Italienii beau in medie 13 miliarde de cesti in fiecare an, iar asta inseamna pentru patronii cafenelelor incasari de 10 miliarde de euro.