Guantanamo se muta in Europa?
Ministrul lituanian de externe a declarat marti ca tara sa ar fi dispusa sa primeasca detinutii de la Guantanamo. Acelasi lucru s-a intamplat deja in Albania sau Belgia.
Statele Unite nu au facut inca o propunere oficiala, dar daca s-ar intampla acest lucru, politicienii lituanieni ar fi dispusi sa ia serios in calcul posibilitatea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mutarea detinutilor de la Guantanamo in Lituania a reprezentat un subiect aprins de discutie si in urma cu cativa ani. In 2007, de pilda, oficialii din Lituania sustineau ca inchisorile din tara lor nu sunt pregatite pentru primirea unor detinuti extrem de periculosi.
De altfel, in Lituania ar urma sa ajunga doar prizonieri mai putin periculosi, “care si-ar risca viata daca ar ajunge inapoi in tarile de origine”, spunea ministrul lituanian.
Foarte putine tari europene s-au aratat interesate de preluarea detinutilor de la Guantanamo. Albania, aliat declarat al Statelor Unite, s-a declarat dispusa sa accepte orice fel de prizonieri, indiferent cat de periculosi s-ar fi dovedit. Alte tari care si-au declarat interesul pentru primirea prizonierilor de la Guantanamo sunt Belgia, Danemarca si chiar Germania.
Organizatiile umanitare au cerut plasarea in Europa a 60 dintre detinuti, insa Uniunea Europeana nu pare inca dispusa sa-i intampine cu bratele deschise si cauta impreuna cu oficialii americani solutii de mutare a prizonierilor.
Presedintele Barack Obama a catalogat episodul Guantanamo drept “un capitol trist din istoria Americii” si a dispus pe 22 ianuarie inchiderea inchisorii. La Guantanamo, se mai afla in momentul de fata 245 de prizonieri, dintre care 80 urmeaza sa fie acuzati de crime de razboi.