Start lansat pentru Barack Obama, care s-a apucat deja de treaba!

Ultima actualizare: 11-04-2012 00:18

Asa cum se specula, a semnat un decret care prevede inchiderea, in cel mult an, a centrului de detentie de la Guntanamo. N-a amanat nici urgentele economice, mai ales ca bursele merg tot pe minus.


Dupa ce intial a jurat in fata multumii si a fost vadit confuz, Barack Obama a dorit sa se asigure ca nu o sa-l conteste nimeni. Asa ca, la sfatul unor juristi, a repetat figura, de data asta in cadru restrans, in Sala Hartilor din Casa Alba.

E drept ca balba de marti n-a fost din vina lui, ci din vina judecatorului John Roberts, care a rostit gresit textul solemn prevazut, pana la virgula, in Constitutie.

Odata reglata chestiunea, Obama s-a asternut la lucru. Mai ales ca bursele nu i-au acordat nici macar o zi de gratie. Chiar in ziua investiturii, pe Wall Street, valorile bancare au cunoscut o reala degringolada.

Nu intamplator, dar cu siguranta ostentativ simbolic, Obama a decis inghetarea salariilor pentru 100 de oameni din administratia sa. Printre cei afectati se numara seful sau de cabinet, Rahm Emmanuel si Hillary Clinton.

Obama cere si un cadru mult mai clar reglementat pentru sistemul de lobby si o sporita transparenta a deciziilor guvernamentale.

Pe de alta parte, presedintele Obama a semnat mai multe decrete privind modificarea regulilor de detentie si interogatoriu ale CIA.

O alta proritate a mandatului Obama este Orientul Mijlociu. Miercuri, presedintele i-a contactat pe mai multi lideri din zona si a numit un emisar special pentru procesul de pace israeliano-palestinian.

Intre timp, Senatul a confirmat numirea fostei sale rivale din campania electorala, Hillary Clinton, in functia de secretar de stat. Descurajata de sondaje, Caroline Kennedy a anuntat ca renunta la intentia de a ocupa locul ramas liber in Senat, dupa plecarea fostei prime doamne.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO