Gruparea Hamas şi Israelul au ajuns la un acord de încetare a focului
Gruparea Hamas şi Israelul au ajuns la un acord de încetare a focului în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă după o escaladare a violenţelor care s-a soldat cu moartea a patru palestinieni şi a unui soldat israelian.
"Datorită eforturilor Egiptului şi ale ONU, am ajuns la un acord pentru a reveni la starea de calm de dinainte între ocupaţie şi facţiunile palestiniene", a anunţat un purtător de cuvânt al mişcării islamiste, citat de AFP, transmite Agerpres.
Este al doilea armistiţiu încheiat între cele două părţi într-o săptămână, într-un context de temeri crescânde privind un nou război.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
#Hamas and #Israel agreed to a ceasefire early on Saturday, a spokesman for the #Palestinian Islamist party said, after five people including an Israeli soldier were killed https://t.co/aZdme1EO0n pic.twitter.com/hr1QqZFAkA
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) July 21, 2018
Vineri, un soldat israelian a fost ucis de tiruri palestiniene de la frontieră, primul soldat ucis în sau la graniţa Fâşiei Gaza după ultimul război lansat de armata israeliană împotriva Hamas, în 2014. Israelul şi gruparea Hamas s-au înfruntat în trei războaie din 2008.
Trei combatanţi ai Hamas au fost ucişi după ce Israelul a ripostat prin lovituri aeriene asupra a zeci de obiective ale Hamas. Un al patrulea palestinian şi-a pierdut viaţa în timpul unei manifestaţii de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel.
De la 30 martie, palestinienii demonstrează săptămânal în zona frontierei pentru a denunţa blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza şi a cere dreptul la revenire al refugiaţilor palestinieni obligaţi să-şi părăsească pâmânturile în 1948, când a fost creat statul Israel.
Cel puţin 149 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană şi peste 4.000 au fost răniţi prin împuşcare de la această dată, notează AFP.