Grecia şi Turcia au stabilit un mecanism pentru a evita ciocnirile în estul Mediteranei
Grecia şi Turcia, aliate în cadrul NATO, au stabilit un mecanism pentru a evita ciocnirile în estul Mediteranei, a declarat joi secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.
Mecanismul este parte din eforturile de a detensiona conflictul legat de resursele energetice din regiune, transmite Reuters.
Germania este în fruntea unui efort diplomatic pentru extinderea dialogului, iar liderii Uniunii Europene se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta cum să se evite o escaladare a conflictului referitor la explorarea hidrocarburilor.
Stoltenberg a declarat că acordul dintre Turcia şi Grecia include înfiinţarea unei linii telefonice directe pentru a evita accidentele pe mare şi aer.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Salut instituirea unui mecanism militar de conflict, realizat prin angajamentul constructiv al Greciei şi Turciei”, a afirmat Stoltenberg într-un comunicat.
”Acest mecanism de siguranţă poate contribui la crearea spaţiului pentru eforturile diplomatice de soluţionare a litigiului subiacent şi suntem pregătiţi să îl dezvoltăm în continuare”.
Reducerea conflictului, în limbajul militar, poate însemna stabilirea unor legături de comunicaţii între militarii rivali aflaţi în acelaşi teatru de operaţiuni, aşa cum au făcut Statele Unite cu Rusia în Siria.
Discuţiile de la sediul NATO au fost parţial determinate de o uşoară coliziune între fregatele turceşti şi greceşti şi de exerciţiile militare sporite ale marinelor lor în Mediterana.