Grecia se pregătește de primul val de caniculă din an. Ministru: Riscul de incendii este „foarte ridicat”
Grecia se pregăteşte începând de marţi pentru prima caniculă din acest an, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius şi un risc „foarte ridicat" de incendii, a declarat luni ministrul pentru crize climatice, Vassilis Kikilias, informează AFP.
Valul de căldură care va dura trei zile va „atinge punctul culminant miercuri şi joi", iar "riscul de incendii va fi foarte mare în zone extinse din Grecia", a indicat presei ministrul, responsabil şi cu protecţia civilă.
Serviciile meteorologice prognozează că mercurul din termometre ar putea ajunge la 42 de grade Celsius în centrul ţării, în condiţiile în care Grecia s-a confruntat deja în ultimele zile cu temperaturi foarte ridicate, în special la Atena, unde joi sunt aşteptate 38 de grade Celsius.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Kikilias le-a cerut grecilor „ajutorul şi atenţia pentru a proteja vieţile umane" şi natura, în condiţiile în care ţara înregistrează zilnic între 30 şi 40 de incendii de pădure, deocamdată la scară redusă.
Deşi vara nu a început încă, marţea trecută au fost înregistrate recorduri de căldură pentru prima săptămână de iunie, potrivit site-ului meteo.gr, temperaturile ajungând în unele locuri la 39,3 grade Celsius.
Această ţară mediteraneană, obişnuită cu valurile de căldură, s-a confruntat în 2023 cu incendii devastatoare şi cu o caniculă de două săptămâni, de o durată fără precedent.
Ea a trecut apoi prin cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată, iar acum se teme de "o vară foarte dificilă" în ceea ce priveşte incendiile de pădure, potrivit lui Kikilias, intervievat săptămâna trecută de AFP.
Circa 175.000 de hectare de păduri şi terenuri agricole au fost distruse de flăcări în 2023 şi peste 20 de persoane au murit.
Potrivit Grupului interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (IPCC), creşterea temperaturilor provocată de emisiile de combustibili fosili de origine umană prelungeşte sezonul incendiilor şi măreşte suprafaţa arsă.