Grecia se afunda in datorii. Mai vrea 60 de miliarde euro de la FMI - presa
Grecia este aproape de incheierea unui acord cu UE si FMI pentru un imprumut suplimentar de 50-60 miliarde euro pentru acoperirea deficitului de finantare din urmatorii doi ani, scriu ziarele elene.
Grecia, cu o datorie publica de circa 143% din PIB (328,5 miliarde euro) la sfarsitul anului trecut, se confrunta cu costuri de imprumut prohibitive si nu va reusi sa revina pe pietele financiare anul viitor, asa cum prevede acordul incheiat cu un an in urma cu institutiile financiare internationale pentru un imprumut de urgenta de 110 miliarde euro.
Euro s-ar putea deprecia. Se zvoneste ca Grecia vrea sa renunte la moneda
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, tara va avea nevoie de un "plan B" pentru a acoperi datoriile ajunse la maturitate in 2012. Oficialitatile de la Atena au dezmintit marti zvonurile ca negociaza un nou acord de finantare externa, de 60 miliarde euro, cu UE si FMI, scrie Mediafax.
Costurile de imprumut ale statului elen au facut un nou salt, din cauza temerilor ca guvernul ar putea fi nevoit sa restructureze datoria fara o noua runda de sprijin de la UE.
Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, a declarat ca nu s-a ajuns la o decizie privind cuantumul sau forma unui eventual nou imprumut catre Grecia, dar ca restructurarea datoriilor iese din discutie.
"Grecia urmeaza sa semneze un nou memorandum cu troika (UE, FMI, BCE) pentru a-si asigura finantarea cu circa 60 miliarde euro, pe langa cele 110 miliarde euro care sunt deja platite in transe", potrivit cotidianului elen Ta Nea, care citeaza surse apropiate UE si FMI.
Piesa de rezistenta a noului acord ar fi un program "foarte curajos" de privatizari, scrie ziarul, fara a oferi alte detalii.
Marti, insa, Grecia a negat ca ar negocia un al doilea pachet de ajutor financiar, pentru a putea face fata crizei datoriei de stat, dupa ce a incheiat anul trecut un acord pentru un imprumut de 110 miliarde de euro.
Guvernul elen a prezentat in luna aprilie planuri de vanzare a actiunilor la mai multe companii de stat, tintind fonduri de 50 miliarde euro din privatizari pana in 2015. Publicatia financiara Imerisia sustine ca Grecia este la un pas de incheierea unui acord pentru un nou imprumut, de 50 miliarde euro, care va fi colateralizat cu garantii pe active lichide si imobiliare.