Grecia e mistuită de incendii, pe o caniculă înfiorătoare. Turiștii văd cum elicopterele pompierilor iau apă din mare
Grecia, destinație de vacanță preferată de mulți români, se pregătește pentru valurile doi și trei de caniculă.
De vineri și până duminică, zonele continentale se vor încinge la temperaturi de 43 sau chiar 44 de grade Celsius.
În nordul țării și în insulele din estul Mării Egee, termometrele vor indica 41 de grade. Se va răcori la începutul săptămânii viitoare, apoi miercurea viitoare va debuta actul trei.
Arșița, alături de vânt, complică mult misiunea pompierilor greci care, de patru zile, se luptă cu incendiile de vegetație.
Pompierii greci luptă fără pauză cu flăcările care fac prăpăd încă de marți la vest de Atena. Joi dimineață, anunțau triumfător că au stins incendiul, dar, după câteva ore, vântul a reaprins vâlvătaia, care amenință acum mai multe localități. În regiunea Mandra, oamenii din opt localități au primit ordin de evacuare.
Și în Laconia, focul adus sub control miercuri este iar dezlănțuit și pune în pericol zone locuite.
Alte patru incendii pârjolesc pădurile din ”inima” insulei Rodos. Zona nu e accesibilă autospecialelor, așa că lupta o duc avioanele care împrăștie apă. Turiștii urmăresc de pe plaje cum aparatele de zbor alimentează rezervoarele din mare.
Joi, aeronavele au fost nevoite să rămână însă la sol din cauza fumului care a redus mult vizibilitatea. Abia când norul negru s-a împrăștiat au fost reluate misiunile.
Autoritățile restricționează accesul la obiectivele turistice
Lupta se duce pe o căldură infernală. De vineri și până duminică un nou val de căldură vine cu temperaturi de 43 de grade Celsius în aproape toată Grecia continentală.
În regiunea nordică Thessalya, sunt așteptate chiar 44 de grade Celsius. În aceste condiții, autoritățile au decis să restricționeze din nou accesul pe Acropole între orele 12 și 17:30.
Nici italienii nu au parte de respiro. În sudul peninsulei, arșița a provocat incendii. Mai multe aeronave au fost ridicate de la sol pentru a stinge focul care a cuprins pădurile de lângă Messina, în Sicilia.
În schimb, regiunea Veneto, din nord-estul Italiei, a fost măturată de o furtună violentă.
Vântul și grindina cât pumnul au creat un cocktail nimicitor. Bucățile mari de gheață au distrus mașini, au spart ferestre și acoperișuri și au rupt crengile copacilor. Peste 100 de oameni au fost răniți.