Gigantul elvetian care a finantat in mod indirect ISIS in Siria. Anuntul facut de reprezentatii companiei
Gigantul elvetian LafargeHolcim a recunoscut joi ca a incheiat aranjamente ”inacceptabile” pentru a asigura in perioada 2012-2014 securitatea unei fabrici de ciment din Siria, o tara devastata de un razboi sangeros, scrie Le Monde.
Grupul recunoaste ca filiala locala care apartinea la vremea respectiva grupului francez Lafarge ”a remis fonduri unor parti terte, cu scopul de a gasi aranjamente cu un anumit numar dintre aceste grupari armate, inclusiv terti vizati de sanctiuni”, fara sa poata sa stabileasca destinatarii finali, relateaza news.ro.
Gigantul nu precizeaza care sunt aceste grupuri. ”Conditiile cerute pentru asigurarea continuarii functionarii fabricii erau inacceptabile”, conchide o ancheta interna. Potrivit Le Monde, care a dezvaluit scandalul pe 21 iunie, aceste aranjamente au fost in favoarea Statului Islamic.
Inaugurata in 2010, fabrica de ciment de la Jalabiya, in nordul Siriei, a fost cumparata in 2007 de catre francezii de la Lafarge, care au fuzionat intre timp cu elvetienii de la Holcim. Insa in 2011, a izbucnit razboiul civil. Conducerea fabricii a cautat sa o tina in functiune cat mai mult timp posibil, intr-un mediu periculos si instabil.
NEGOCIEREA DREPTURILOR DE TRECERE
Incepand din 2013, prezenta Statului Islamic in regiune a obligat fabrica sa negocieze drepturi de trecere pentru camioanele sale prin puncte de control detinute de jihadisti. Ea a fost totodata nevoita sa negocieze aprovizionarea cu producatori de petrol, ale caror campuri erau controlate de Statul Islamic.
Timp de peste un an, Lafarge a finantat astfel, in mod indirect, organizatia jihadista Statul Islamic, care a preluat controlul asupra fabricii pe 19 septembrie 2014, iar Lafarge si-a incetat activitatea. Un permis de trecere stampiat de Statul Islamic si vizat de directorul finantelor wilaya (regiunea) Alep al Statului Islamic, datand de la 11 septembrie 2014, a atestat acorduri in vederea permiterii liberei circulatii a materialelor Lafarge pe drumuri aflate sub controlul organizatiei jihadiste, scrie Le Mondel.
Contactata de Le Monde, o purtatoare de cuvant a Lafarge declara la vremea respectiva ca ”exista un document prezentat drept un permis de libera trecere al Statului Islamic. Noi nu-i confirmam autenticitatea. Ancheta noastra interna va stabili natura acestui document si cum a aparut”.
”ERORI DE JUDECATA”
In timp ce razboiul lua amploare in tara, ”deteriorarea situatiei politice din Siria a antrenat provocari foarte dificile in privinta securitatii, activitatilor uzinei si angajatilor”, subliniaza LafargeHolcim. ”Asta includea amenintari la adresa securitatii colaboratorilor, dar si perturbari in aprovizionarile necesare in vederea functionarii fabricii si distribuirii produselor”, precizeaza grupul.
”Insarcinatii cu operatiunile din Siria par ca au actionat intr-un mod despre care credeau ca era in cel mai bun interes al intreprinderii si angajatilor. Insa ancheta a dezvaluit erori de judecata semnificative, in contradictie cu codul de conduita aflat in vigoare atunci”, apreciaza gigantul.
In urma dezvaluirilor Le Monde, mai multe ONG-uri, apoi Ministerul Economiei, au depus plangere impotriva producatorului de ciment, pe care-l acuza de finantarea terorismului si de incalcarea sanctiunilor impuse de catre Uniunea Europeana regimului lui Bashar al-Assad.