Ghadaffi recucereste Libia oras cu oras. Ce spune Occidentul
Fortele lui Muammar Ghaddafi avanseaza spre estul Libiei si i-au alungat pe rebeli din orasul petrolier Ras Lanouf. Armata a reluat controlul si in alte doua localitati detinute pana acum de opozitie.
Iin timp ce colonelul castiga teren, liderii occidentali cauta solutii pentru a opri varsarea de sange din Libia.
"Ras Lanuf a fost curatat de rebeli." Asa suna anuntul facut de fortele guvernamentale, care se lauda ca i-au alungat pe opozantii regimului Ghaddafi din orasul petrolier, bastionul cel mai avansat al rebelilor in zona de est.
Lupta pentru recucerire n-a fost nicidecum una usoara. Bombardamentele sustinute si o ploaie de rachete au lasat in urma numeroase victime. N-a scapat nici macar spitalul, plin de raniti in stare critica.
Fortele pro-Ghaddafi inainteaza acum spre Benghazi, fieful opozitiei, iar contraofensiva lor ameninta serios pozitiile estice ale rebelilor. Unul dintre fiii liderului libian a anuntat deja ca a sosit clipa "eliberarii si a actiunii".
Constienti ca sunt presati de timp, ministrii apararii din cadrul Aliantei Nord-Atlantice s-au reunit la Bruxelles pentru a stabili cum va raspunde Occidentul la violentele din Libia. Daca primeste mandatul ONU, NATO este gata sa intervina. Deocamdata, a hotarat sa monitorizeze 24 de ore din 24 spatiul aerian al tarii.
Nu toate tarile din NATO sunt insa pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste o zona de interdictie in spatiul aerian libian. "Nu vrem sa fim atrasi intr-un razboi in Africa de Nord", spun germanii. Potrivit unor surse, presedintele francez Nicolas Sarkozy va propune partenerilor sai europeni "atacuri aeriene limitate" si bruierea sistemelor de transmisie ale comandamentului libian.