Germania ar putea trimite trupe in flancul estic al NATO. Mesajul cancelarului Angela Merkel

Angela Merkel - Agerpres

Angela Merkel a anuntat ca Germania studiaza posibilitatea de a participa cu trupe la o eventuala prezenta a NATO in statele din flancul estic al NATO, prezenta menita sa descurajeze posibile intentii agresive ale Rusiei, relateaza agentiile AFP si EFE.

 Sefa guvernului de la Berlin a facut aceasta declaratie la o conferinta de presa desfasurata la Berlin dupa intrevederea cu premierul leton, Maris Kucinskis. 'Germania examineaza cum si-ar putea continua si eventual consolida angajamentul' in directia 'sporirii securitatii tuturor statelor membre (ale NATO) in est', a indicat Angela Merkel, asigurand insa ca o astfel de desfasurare de trupe nu va fi 'in contradictie cu Actul Fondator NATO-Rusia'. Prin aceasta intelegere, incheiata in anul 1997, Alianta a promis Moscovei ca nu va amplasa baze permanente in flancul estic al Aliantei.

Declaratiile Angelei Merkel survin dupa ce presa germana a scris ca Germania ar putea trimite 150-200 de soldati in Lituania. Ministrul lituanian al apararii, Juozas Olekas, a mers si mai departe declarand ca omologul sau german, Ursula von der Leyen, l-a informat ca Germania ar putea prelua comanda alcatuirii unui batalion al NATO in Lituania. 'Suntem foarte multumiti de decizia Germaniei, care constituie un pas important in directia solidaritatii pentru consolidarea securitatii noastre comune', a spus oficialul lituanian.

Conform unui articol publicat joi de Spiegel Online, in timpul mini-summitului desfasurat luni la Hanovra, la care au participat cancelarul Angela Merkel, presedintii francez si american, Francois Hollande si Barack Obama, si premierii britanic si italian, David Cameron si Matteo Renzi, sefa guvernului de la Berlin a acceptat in spatele usilor inchise o contributie militare a tarii sale la constituirea unitatile NATO din flancul estic.

Ingrijorati de interventiile militare ale Rusiei in Ucraina, oficiali din Polonia si statele baltice au cerut in mod repetat o prezenta militara permanenta a NATO in tarile lor. Dar, pana in prezent, Alianta si-a aratat angajamentul fata de aceste state doar printr-o prezenta a unor trupe prin rotatie, invocand Actul Fondator NATO-Rusia.

Citește și
nave de razboi rusesti la Kronstadt
Rusia ameninta oficial Romania din cauza proiectului unei flote NATO in Marea Neagra. "Vom fi fortati sa ripostam"
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Totusi, la sfarsitul lunii martie Pentagonul a anuntat ca, incepand din februarie 2017, Statele Unite vor avea o brigada de blindate desfasurata in Europa de Est. Brigada va fi alcatuita din 4.200 de soldati, tancuri si vehicule blindate. Chiar daca si aceasta brigada va fi desfasurata tot pe principiul rotatiei, fiind o prezenta continua ea ar urma sa aiba practic un caracter permanent. De asemenea, in caz de conflict, aceasta brigada ar putea forma o divizie completa impreuna cu celelalte doua brigazi americane dislocate permanent in Europa.

O decizie privind viitoarea prezenta a NATO in statele flancului estic, inclusiv in Romania, va fi luata la summitul NATO, care va avea loc pe 8 si 9 iulie la Varsovia.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Scutul de la Deveselu ar putea sa fie inutil. Oficial de la Kremlin: noile rachete ale Rusiei sunt
Scutul de la Deveselu ar putea sa fie inutil. Oficial de la Kremlin: noile rachete ale Rusiei sunt "invulnerabile"

Sistemul de aparare anti-rachete instalat pe teritoriul tarii noastre risca sa fie deja depasit.

Rusia ameninta oficial Romania din cauza proiectului unei flote NATO in Marea Neagra.
Rusia ameninta oficial Romania din cauza proiectului unei flote NATO in Marea Neagra. "Vom fi fortati sa ripostam"

Kremlinul reactioneaza dur la planurile Romaniei de a cere crearea unei flote NATO in Marea Neagra, anuntate la inceputul acestui an.

"O demonstratie de forta in curtea din spate a Rusiei". Ce scriu jurnalistii CNN despre avioanele trimise de NATO in Romania

Doua dintre cele mai puternice avioane de razboi din lume au aterizat luni la Baza Militara "Mihail Kogalniceanu" din Constanta. Nu au venit ca sa intareasca flancul estic al NATO, ci doar sa demonstreze ca o pot face, relateaza CNN.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.