INTERVIU. Wesley Clark, fost comandant NATO: Putin e vinovat de cele mai grave crime, iar unii vorbesc de negocieri de pace
„Următoarele 4-6 săptămâni sunt cruciale pentru soarta războiului din Ucraina”, consideră generalul american în rezervă, Wesley Clark, care se declară împotriva unor negocieri de pace cu Vladimir Putin, în acest stadiu al conflictului.
Jurnalistul John Florescu l-a intervievat, din București, pe generalul Wesley Clark, aflat în Little Rock, Arkansas.
Generalul Wesley Clark a fost comandantul suprem al NATO între 1997 și 2000, a coordonat cu succes campania din Kosovo din 1999 și a fost canditat la alegerile prezidențiale din SUA în 2004.
Generalul a comentat situația războiului din Ucraina, încă de la debutul conflictului, pe rețelele americane, inclusiv pentru CNN. De asemenea, el a consiliat fiecare președinte american cu privire la problemele Europei de Est de la președintele Barack Obama și până în prezent.
John Florescu este autorul filmelor documentare despre regele Mihai și regina Maria, a intervievat mai multe personalități internaționale, printre care, recent, mai mulți diplomați ucrainieni de rang înalt și înalți oficiali ai FMI. Totodată, a ajutat zeci de refugiați ucraineni prin intermediul ONG-ul Hospice Casa Speranței.
Fostul comandant al trupelor NATO crede în șansele de victorie ale Kievului, în condițiile în care Occidentul își accelerează livrările de armament și menține cât mai mult sancțiunile împotriva Moscovei. Wesley Clark a făcut aceste comentarii, într-un interviu acordat realizatorului de documentare John Florescu.
Wesley Clark: „Vladimir Putin e vinovat de cele mai grave crime, purificare etnică, copii luați de lângă părinții lor, oameni executați în taberele de filtrare. Se întâmplă sub ochii noștri, iar unii vorbesc de negocieri de pace! Noi vrem să-i urăm bun venit înapoi pe scena Națiunilor?”.
Pentru generalul Wesley Clark, fost comandant al trupelor NATO între 1997 și 2000, nici nu se pune problema unor negocieri de pace cu Vladimir Putin. Nu înainte ca ucrainenii să recucerească teritoriile pierdute și să aibă o poziție solidă la masa tratativelor.
Wesley Clark: Dacă pierd, Ucraina nu va mai exista
Wesley Clark: „Vocile care cer oprirea luptelor nu înțeleg nimic din ce înseamnă acest război pentru ucraineni. Ei luptă pentru propria supraviețuire. Dacă pierd, Ucraina nu va mai exista. Fără coasta de sud, fără suprafețelele cultivate, fără zona industrială din Donbas, Ucraina nu mai face mare lucru”.
Generalul american, care, după 2000, i-a consiliat pe toții președinții americani în legatură cu afacerile militare în Europa, consideră scăzut riscul ca rușii să folosească arme nucleare tactice în Ucraina.
Wesley Clark: „Nu cred că Putin va folosi arme nucleare tactice. Să amenințe cu asta îi e foarte util, dar, în acest stadiu, impactul diplomatic, economic, scandalul global ar întrece orice avantaj tactic. Firește, Putin poate folosi arme nucleare oricând dorește, dar nu ar fi rațional, iar el rămâne un lider pătrunzător, abil. Este cel mai experimentat lider global în acest moment”.
Wesley Clark: Am mari îndoieli că sancțiunile vor rezista peste iarnă
Fost combatant în Vietnam, generalul Clark spune că situația pe front s-a schimbat decisiv după ce americanii au trimis Kievului lansatoarele multiple de rachete HIMARS, datorită cărora, ucrainenii au fost capabili să atace centre de comandă, logistice și depozite ale rușilor. Din punctul lui de vedere, este însă vital ca occidentalii să nu slabească ritmul livrărilor.
Wesley Clark: „Ucrainenii trebuie să lupte până la recucerirea Hersonului și să recupereze Crimeea până la sfârșitul anului. Iar asta depinde de sprijinul Occidentului, iar din punctul ăsta de vedere am îngrijorări reale. Este nevoie de lideri curajoși în capitalele occidentale, în frunte cu Statele Unite, liderul lumii. Sunt prudent optimist în acest stadiu, cu condiția să continuăm, poate într-un ritm mai accelerat, să furnizăm Ucrainei echipamente în următoarele 4-6 săptămâni, ca să poată prelua controlul în regiunea Herson. Pentru că am mari îndoieli că sancțiunile vor rezista peste iarnă. Avem acum o mică 'fereastră' care poate fi speculată militar, după aceea, politicul și economicul vor prelua frâiele”.
Interviul integral va fi disponibil în curând pe stirileprotv.ro.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, vladimir putin, wesley clark,
Dată publicare:
26-08-2022 20:14