Deschiderea robinetului cu gaze, intarziata de un fax
Razboiul gazelor, aproape de final. Este doar o chestiune de ore pana cand se reiau livrarile de gaz rusesc catre Europa. Si asta, dupa ce Rusia si Ucraina au incheiat acordul care permite reluarea tranzitului.
Singurul amanunt care intarzie deschiderea robinetului este ....faxul cu documentul in cauza, care nu a ajuns inca la sediul Gazprom.
Alegeri 2024
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Asta inseamna ca deocamdata, observatorii care trebuie sa monitorizeze operatiunea, nu-si pot incepe activitatea. Chiar si cand o vor face, avem de asteptat intre 48 si 72 de ore, pana cand gazele ajung in Romania.
Acordul a fost mijlocit de premierul Cehiei, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene.
Acestea sunt cuvintele asteptate cu sufletul la gura de premierul ceh Topolanek, ajuns, sambata seara, la Kiev, dupa ce obtinuse, cu cateva ore mai devreme, la Moscova, acordul lui Vladimir Putin.
"Pozitia noastra privind reluarea tranzitului de gaz prin Ucraina este clara. Vom relua livrarile imediat ce observatorii UE se vor afla la punctele unde gazul intra si iese la granita Rusiei cu Ucraina, respectiv granita Ucrainei cu tarile europene, atat pe teritoriul Ucrainei si Rusiei", a declarat Vladimir Putin, premierul rus.
Insa Putin n-a terminat cu amenintarile, declarand ca robinetul se va inchide din nou, daca Moscova constata iarasi asa-numitul "furt de gaz", de care i-a tot acuzat pe ucraineni.
Acordul detaliaza conditiile in care poate fi monitorizat tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei catre Europa. Iar semnarea protocolului cu Ucraina era elementul crucial cerut de Rusia pentru a relua livarile de gaze catre vechiul continent.
In acest timp, la Budapesta, incep sa se vada si mai ales sa se simta efectele crizei. Ramasi fara gaze, consumatorii industriali au recurs la pacura, ceea ce a ridicat nivelul de poluare in oras. Ca sa aduca situatia la normal, primaria a decis sa impuna restrictii de circulatie. In zilele impare, pe strazi au voie sa circule numai masini cu numere de inmatriculare impare, iar in ziua urmatoare, doar vehiculele cu numar par.