Vladimir Putin evită să dea un răspuns clar despre un armistițiu de 30 de zile cu Ucraina, după vizita emisarului american
G7, care reunește cele mai puternice 7 economii ale lumii, amenință Rusia cu noi sancțiuni dacă nu acceptă armistițiul de o lună în Ucraina.
Vladimir Putin a avut o reacție catalogată la Kiev și în Occident drept „nebuloasă, manipulatoare și chiar refuz mascat”.
Totuși, Donald Trump anunță că emisarul său a avut, joi seară, discuții foarte productive cu Vladimir Putin. Asta după ce liderul rus l-a lăsat să aștepte vreo 8 ore. Trump a ținut să precizeze că i-a cerut cu tărie lui Putin să cruțe viețile ucrainenilor încercuiți de trupele ruse în Kursk.
După întâlnirea avută joi seară târziu la Kremlin, cu Vladimir Putin, Steve Wittkoff s-a întors imediat la Washington. Și pare să fie începutul unei navete prelungite Washington - Moscova.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: „Rusia a primit informații suplimentare de la emisarul președintelui Trump (Steve Witkoff) și, la rândul său, președintele Putin i-a transmis omologului său american informații și observații noi. Rusia împărtășește „optimismul prudent” legat de procesul de pace, afișat de Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al lui Trump, dar există multe chestiuni ce trebuie clarificate, e încă mult de muncă”.
Postul american NBC dezvăluie că Moscova a cerut excluderea de la negocieri a lui Keith Kellogg, numit de Trump emisar pentru Ucraina. Putin îl percepe drept simpatizant al Kievului. Așa se explică și de ce Trump l-a trimis la Moscova pe emisarul său pentru Orientul Mijlociu.
Cât despre poziția Kremlinului față de propunerea de armistițiu total pentru o lună, Vladimir Putin a evitat un răspuns clar:
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Dacă am opri ostilitățile timp de 30 de zile, ce ar însemna acest lucru? Va ordona Kievul soldaților săi din Kursk să depună armele și să se predea? Cum vor decurge lucrurile? Nu e deloc clar. Vor folosi (ucrainenii) aceste 30 de zile pentru a continua să înroleze oameni, să trimită arme trupelor și să-i antreneze pe noii recruți? Imaginați-vă cei 2.000 de kilometri ai frontului, cum se decide cine și unde au loc eventuale încălcări ale armistițiului?”
Mihail Kasianov, fost premier rus: „Declarația lui (Putin) se traduce prin... „nu”. Putin respinge propunerea de armistițiu necondiționat. Nu este interesat de încetarea focului în acest moment. Nu vrea să-l ofenseze pe președintele Trump printr-un refuz categoric, dar trage de timp zicând că are nevoie de detalii suplimentare”.
Dar liderul de la Casa Albă a interpretat răspunsul lui Putin drept încurajator.
Donald Trump, președinte al SUA: „A fost o declarație promițătoare, chiar dacă alții susțin contrariul, dar nu știu dacă au pe ce să se bazeze. Putin a făcut o declarație de-a dreptul promițătoare, dar nu a fost completă”.
Cu totul altfel au tradus ucrainenii reacția lui Putin.
Volodimir Zelenski, președinte al Ucrainei: „Lui Putin îi este frică să-i spună direct președintelui Trump că vrea să continue războiul, că vrea să omoare ucraineni mai departe. Drept urmare, Moscova îngroapă ideea unei încetări a focului în tot felul de condiții, ca să nu iasă nimic ori ca să amâne cât de mult posibil.
Reporter: „Credeți că Putin încearcă să tragă de timp?”
Cedric Leighton, colonel american în retragere: „Da, cam despre asta e vorba. E una dintre manevrele clasice ale rușilor în care acceptă în principiu, spune câteva fraze binevoitoare, după care constați că, în realitate, nu face decât să submineze propunerea. Ceea ce face Putin e să formuleze condiții pe care ucrainenilor le va fi foarte greu, dacă nu imposibil, să le îndeplinească”.
O pace durabilă în Ucraina este puțin probabilă atâta timp cât Putin rămâne la Kremlin, estimează majoritatea experților occidentali.
Reporter: „Cum interpretați declarația lui Putin despre nevoia de a elimina cauzele conflictului?”
Andris Spruds, ministrul leton al Apărării: „Păi cauza principală a conflictului este voința lui Putin de a-și impune ambițiile expansioniste asupra vecinilor, faptul că privește lumea prin filtrul secolului al XIX-lea, adică împărțită în sfere de influență”.
În prezența secretarului general al NATO, Trump chiar a fost întrebat despre ambițiile imperialiste ale liderului rus.
Reporter: „Domnule președinte, unii dintre aliații SUA se declară îngrijorați că ei ar putea fi următorii atacați de Rusia. Întrucât ați stat de vorbă cu președintele rus, considerați aceste îngrijorări justificate?”
Donald Trump, președinte al SUA: „Nu, nu cred. Cred că, odată cu încheierea războiului din Ucraina, se termină problemele! Toți (rușii) vor vrea să se întoarcă acasă și să se odihnească. Nu văd niciun risc pentru alte țări. Și noi ne vom asigura că nu se întâmplă”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, SUA, sanctiuni, armistitiu,
Dată publicare:
14-03-2025 19:12