Furtuna tropicală Trami a lăsat în urma sa cel puţin 100 de morţi în Filipine. FOTO
Furtuna tropicală Trami a lăsat în urma sa cel puţin 100 de morţi în Filipine, echipele de salvare încercând duminică să găsească peste 30 de persoane date dispărute în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale, informează AFP.
Un bilanţ anterior, realizat de AFP pe baza datelor furnizate de autorităţile locale, indica 97 de morţi.
Furtuna Trami s-a abătut asupra insulei principale Luzon începând de joi şi a dus la strămutarea a circa jumătate de milion de locuitori din cauza inundaţiilor provocate de ploile torenţiale, care au devastat sute de localităţi din nordul Filipinelor.
Cel puţin 36 de persoane sunt încă date dispărute, a indicat duminică Agenţia pentru gestionarea dezastrelor.
"Bilanţul ar putea creşte în zilele următoare, deoarece echipele de salvare pot ajunge acum în locuri anterior izolate", a declarat pentru AFP Edgar Posadas, directorul Biroului Protecţiei Civile.
Poliţia din regiunea Bicol, aflată în vestul insulei Luzon şi cea mai grav afectată de intemperii, a înregistrat 38 de decese, majoritatea cauzate de înec.
În provincia Camarines Sur, din cadrul acestei regiuni, "numeroşi locuitori" erau încă blocaţi duminică pe acoperişurile şi la etajele superioare ale caselor lor, potrivit directorului poliţiei din provincia Bicol, Andre Dizon.
În provincia Batangas, aflată la două ore de mers cu maşina la sud de capitală, bilanţul se ridică la 55 de morţi, în principal din cauza alunecărilor de teren, a indicat şeful poliţiei din această provincie, Jacinto Malinao.
În provincia Cavite, aflată între Batangas şi Manila, două persoane au murit prin electrocutare şi înec, potrivit poliţiei.
Poliţia, paza de coastă şi o echipă de scafandri din cadrul Marinei căutau duminică o familie de şapte persoane pe lacul Taal, în provincia Batangas.
Filipinele sunt lovite în mod regulat de furtuni şi taifunuri, care provoacă în fiecare an pagube şi zeci de morţi, însă, potrivit experţilor, furtunile din regiunea Asia-Pacific se formează din ce în ce mai aproape de ţărmuri, se intensifică mai rapid şi durează mai mult pe uscat din cauza schimbărilor climatice.