Furia naturii, sub forma taifunului Hagupit: "Copaci si linii telefonice sunt la pamant, acoperisuri din tabla smulse". FOTO

Ultima actualizare: 11-12-2014 07:15

Taifunul Hagupit, care ar putea sa fie cel mai important din Filipine anul acesta, a atins duminica partea de est a arhipelagului, cu rafale de vant de peste 200 de kilometri pe ora si ploi intense care au provocat moartea a cel putin doua persoane.

Taifunul venit din Oceanul Pacific a ajuns pe Insula Samar sambata seara si urmeaza sa traverseze peste jumatate din suprafata arhipelagului. "Multe case, in special pe litoral, au fost duse de rafalele violente de vant", a declarat pentru AFP Stephany Uy-Tan, primarul orasului Catbalogan, situat pe Insula Samar. "Copaci si linii telefonice sunt la pamant, acoperisuri din tabla smulse. Exista inundatii", a adaugat el. Doua persoane - un bebelus si un barbat in varsta - au murit de hipotermie, potrivit agentiei Pagasa.

Pana duminica seara, Hagupit a parcurs abia jumatate din teritoriu, iar autoritatile se pregatesc de cel mai grave consecinte, in special la Manila, capitala tarii, unde exista temeri in privinta producerii de inundatii. Totusi, un sentiment "colectiv de usurare" predomina in orasul portuar Tacloban, a anuntat viceprimarul Jerry Yaokasin. "Suntem mai bine pregatiti dupa trecerea supertaifunului Haiyan, anul trecut", a spus el.

Autoritatile au ordonat inca de vineri catorva milioane de filipinezi sa se refugieze in biserici, scoli si gimnazii, in timp ce taifunul Hagupit se apropia de tara, afectata frecvent de dezastre provocate de intemperii. Numai in regiunea Bicol, in nordul Insulei Samar, peste 600.000 de persoane au fost aduse in centre de evacuare. Bicol este o regiune agricola si piscicola situata la nord de zonele cele mai afectate de supertaifunul Haiyan care a devstat Filipinele pe 8 noiembrie 2013, cand a ucis peste 7.350 de persoane.

La Legaspi, un oras din regiunea Bicol, valurile loveau cu furie digurile, in timp ce rafalele de vant se abateau cu putere asupra caselor din lemn si din tabla inca inainte de punctul culminant al intemperiilor, intre duminica si luni. "Suntem ingroziti de cresterea nivelului apei. Acesta este locul cel mai sigur, de aceea am venit aici", a explicat din rezidenta unui ales local o vanzatoare de inghetata care locuieste intr-un cartier din apropierea marii. Impactul taifunului urmeaza sa fie resimtit pe o fasie de 600 kilometri latime, reprezentand o amenintare pentru aproximativ 50 de milioane de persoane, adica aproape jumatate din populatie, a declarat Corazon Soliman, ministrul Afacerilor Sociale.

Taifunul este cel mai violent asteptat in arhipelag anul acesta, a preconizat agentia Pagasa. El urmeaza sa atinga 55 din cele 85 de provincii din tara. Ochiul ciclonului va trece pe deasupra provinciilor estice Samar si Leyte, dupa care se va indrepta catre centrul arhipelagului. Filipine est o tara in curs de dezvoltare, cu 100 de milioane de locuitori, afectata cu regularitate de intemperii care provoaca dezastre,

media anuala fiind de 20 de taifunuri. Arhipelagul este de cele mai multe ori prima masa terestra importanta pe care o intalnesc taifunurile ce se formeaza in Oceanul Pacific, insa unii oameni de stiinta apreciaza ca violenta furtunilor din ultimii ani este imputabila incalzirii globale.

Peste 1.900 de persoane au fost ucise sau au fost date disparute in decembrie 2012, cand taifunul Bopha a atins Insula Mindanao (sud), o regiune care, de obicei, este putin afectata de acest tip de intemperii. In total, 1.268 de persoane au fost ucise in decembrie 2011, cand furtuna tropicala Washi a provocat inundatii importante, tot pe Mindanao. Haiyan, Bopha si Washi au fost cele mai sangeroase furtuni inregistrate in lume in ultimii trei ani. La Lima, in Peru, unde se desfasoara in prezent negocierile internationale pe tema climatului, ONG-urile au criticat lipsa de progrese in vederea ajungerii la un acord multilateral. Directorul executiv al Greenpeace, Kumi Naidoo, a apreciat duminica faptul ca taifunul care s-a abatut asupra Insulelor Filipine punea din nou in evidenta necesitatea de a stabili urgent politici eficiente de lupta impotriva schimbarilor climatice.

"Natura nu negociaza, trebuie sa ne trezim si sa intelegem ca timpul preseaza", a spus el.

Peste 1.900 de persoane au fost ucise sau au fost date disparute in decembrie 2012, cand taifunul Bopha a atins Insula Mindanao (sud), o regiune care, de obicei, este putin afectata de acest tip de intemperii. In total, 1.268 de persoane au fost ucise in decembrie 2011, cand furtuna tropicala Washi a provocat inundatii importante, tot pe Mindanao.

Haiyan, Bopha si Washi au fost cele mai sangeroase furtuni inregistrate in lume in ultimii trei ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO