Funeralii după incendiul de la mall. Bărbat rămas fără soție și copii: ”Nu mai am nimic de pierdut”

Incendiu mall
Pro TV

Zi de doliu miercuri în Rusia, unde au avut loc funeraliile primelor victime ale incendiului izbucnit duminică într-un mall din oraşul Kemerovo (vestul Siberiei), soldat cu cel puţin 64 de morţi, între care 41 de copii, relatează AFP.

Focul a decimat o clasă de elevi şi familii întregi. Clasa a 5-a A din satul Treşciovski a pierdut jumătate dintre elevele sale în incendiu. Şase fete cu vârste cuprinse între 11 şi 12 ani, inclusiv două surori, şi-au pierdut viaţa în cinematograful căruia i-au fost închise uşile cu cheia şi unde veniseră să vadă filmul de animaţie "Peter Rabbit".

'Spune-i mamei că o iubesc!', i-a spus la telefon mătuşii sale micuţa Vika Pociankina, cu puţin timp înainte de a muri.

Nadejda Vostrikova a pierdut cinci fiinţe dragi ei în incendiul de la centrul comercial, locul unde mergeau multe familii duminica: fiica sa Aliona, de 23 de ani, nora Elena, de 30 de ani, şi cei trei nepoţi - Anna (7 ani), Artiom (5 ani), Roman (2 ani).

'Pentru micul Roman aceasta era prima ieşire la cinematograf. În acea zi, am avut sentimentul că ar fi mai bine să rămână acasă. Ar fi trebuit să-mi ascult instinctul', spune femeia devastată de durere, pentru cotidianul Moskovski Komsomoleţ.

Citește și
Viceguvernatorul regiunii Kuzbass, Serghei Țiviliov
Proteste și indignare în Rusia. Oficialul care și-a cerut iertare în genunchi

Fiul ei, Igor Vostrikov, tatăl celor trei copii morţi şi soţul Elenei, a fost unul dintre cei mai virulenţi critici ai autorităţilor la mitingul de marţi din centrul oraşului Kemerovo. 'Nu am nimic de pierdut', a declarat el pentru televiziunea rusă.

În Kemerovo, oraş industrial de 500.000 de locuitori, unde clădirea mall-ului a ars duminică şi luni, mai multe sute de protestatari, inclusiv rude ale victimelor, s-au adunat în piaţa centrală pentru a-şi exprima furia pentru nepăsarea autorităţilor.

Viceguvernatorul regiunii, Serghei Tsiviliov, a îngenuncheat în faţa mulţimii, cerându-şi scuze, dar furia mulţimii îl viza pe guvernatorul Aman Tuleev (73 de ani), aflat la conducerea regiunii din 1997, căruia i-a fost cerută demisia.

Incendiul a provocat reacţii spontane de compasiune în toată Rusia şi, în unele cazuri, de furie din partea ruşilor, mulţi oameni fiind şocaţi de încălcările grave ale măsurilor de securitate care au dus la blocarea copiilor în sălile de cinema, închise cu cheia, în timp ce sistemul de alarmă nu a funcţionat.

Douăsprezece persoane urmau să fie înhumate miercuri la Kemerovo, potrivit media ruse. Printre acestea, o femeie care venise cu cei doi nepoţi ai ei, de opt şi zece ani, la cinematograf, potrivit agenţiei RIA Novosti.

'Toţi aceşti copii au murit din cauza corupţiei şi a impunităţii. Puterea este cea care i-a ucis', declară o participantă la o manifestaţie organizată marţi la Sankt Petersburg în semn de solidaritate cu victimele din Kemerovo. 'Incendii se întâmplă pretutindeni, dar numai la noi autorităţile sunt atât de indiferente', adaugă ea. O manifestaţie asemănătoare a avut loc şi la Moscova, potrivit AFP.

Potrivit ministrului situaţiilor de urgenţă, Vladimir Pucikov, recomandările de securitate făcute după o nouă inspecţie în 2016 nu au fost urmate, iar mall-ul a fost înregistrat drept o companie cu mai puţin de 100 de angajaţi pentru a se evita controalele prea frecvente.

Comitetul de Anchetă a declarat că a descoperit 'încălcări flagrante' ale regulilor de securitate, atât în construcţia, cât şi în funcţionarea centrului comercial, care era extrem de aglomerat duminică, mai ales că veniseră şi elevi din satele vecine la cinematograf. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Președintele Klaus Iohannis i-a transmis condoleanțe lui Vladimir Putin
Președintele Klaus Iohannis i-a transmis condoleanțe lui Vladimir Putin

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, în urma incendiului care a avut în centrul comercial „Zimniaia Vișnia”, din localitatea Kemerovo.

Proteste și indignare în Rusia. Oficialul care și-a cerut iertare în genunchi
Proteste și indignare în Rusia. Oficialul care și-a cerut iertare în genunchi

Protest spontan marți în piața centrală din Kemerovo, unde un mall a fost devastat duminică de un incendiu care a făcut cel puțin 64 de morți.

Recomandări
Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Programul Consiliului și ce ar fi de așteptat
Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Programul Consiliului și ce ar fi de așteptat

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se reunesc, joi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI). Primul punct pe ordinea de zi va fi Spaţiul Schengen şi extinderea sa către România, Bulgaria şi Croaţia.

Scholz: „Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare”
Scholz: „Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare”

Riscul ca Moscova să recurgă la arme nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut, deoarece comunitatea internaţională "a trasat o linie roşie" Rusiei, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat joi.

Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023
Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023

Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023: Marea Dezvăluire, în exclusivitate pe VOYO