Franța organizează un omagiu naţional pentru profesorul francez decapitat de un musulman

Ultima actualizare: 21-10-2020 20:17
Franța organizează un omagiu naţional pentru profesorul francez decapitat de un musulman
Getty

Francezii îl omagiază miercuri pe profesorul de istorie Samuel Paty, decapitat vinerea trecută de un refugiat de origine cecenă, pentru că prezentase într-o lecţie despre libertatea de exprimare caricaturi cu profetul Mahomed.

 

Preşedintele Emmanuel Macron prezidează o ceremonie naţională în curtea universităţii Sorbona din Paris, simbol al învăţământului. Sunt invitaţi 400 de oameni, printre care aproximativ 100 de elevi din regiunea pariziană.

Şeful statului îi va acorda postum lui Paty Legiunea de Onoare, în prezenţa familiei acestuia.

După sosirea sicriului, orchestra Gărzii Republicane va interpreta o piesă muzicală, iar elevii şi profesorii prezenţi vor citi două texte. Va urma un scurt discurs al lui Macron şi un minut de reculegere.

Procurorul naţional antiterorism Jean-Francois Ricard urma să dea în cursul după-amiezii informaţii despre progresul anchetei care urmează să stabilească dacă ucigaşul a avut complici. Până acum au fost prezentaţi unei instanţe şapte suspecţi.

 

Val de indignare în Franța

 

Autorul crimei care a provocat un val de indignare în Franţa este Abdoullakh Anzorov, în vârstă de 18 ani, născut în Rusia, de origine cecenă, stabilit în Franţa de 12 ani ca refugiat, împreună cu familia; el a fost ucis de poliţiştii cu care s-a confruntat după atentat.

Unul din suspecţi este tatăl unui elev, care a difuzat online materiale video în care face apel la răzbunare populară împotriva lui Paty.

Vor fi aduşi în faţa unui judecător şi militantul islamist Abdelhakim Sefrioui, care se alăturase chemărilor la mobilizare, doi minori care se pare că au fost plătiţi de Anzorov pentru informaţii despre viitoarea sa victimă şi trei prieteni ai criminalului.

În paralel, autorităţile franceze continuă o ofensivă generală împotriva persoanelor şi structurilor suspectate de legături cu islamismul radical.

Marţi seara, Macron a dat asigurări că aceste acţiuni se vor intensifica şi a promis că nu vor urma 'noi declaraţii', ci 'fapte'.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO