Franta nu crede pana nu vede. A cerut ONU sa verifice la fata locului daca Siria a oprit macelul

Alain Juppé

Franta doreste trimiterea de catre Consiliul de Securitate al ONU a unei "forte robuste de observatori" in Siria, care sa verifice daca se respecta acordul de incetare a focului.

Acest acord a intrat in vigoare joi la ora 3.00 GMT (6.00, ora Romania), a anuntat ministrul Afacerilor Externe Alain Juppé, relateaza AFP. "Franta doreste, in masura in care Kofi Annan apreciaza ca este in masura sa isi continue misiunea, ca in cel mai scurt timp posibil Consiliul de Securitate sa poata adopta o rezolutie care sa permita trimiterea pe teren a unei forte robuste de observatori (...) pentru a verifica, pe teren, realitatea angajamentelor adoptate de parti", a declarat ministrul francez pentru jurnalisti, in urma unei reuniuni G8, la Washington.

Kofi Annan, emisarul special al ONU si Ligii Arabe pentru Siria, urmeaza sa se adreseze joi, de la Geneva, prin intermediul unei videoconferinte prevazute pentru ora 14.00 GMT (17.00, ora Romaniei), Consiliului de Securitate, pentru a prezenta un raport cu privire la aplicarea unei incetari a focului, pe care regimul Bashar al-Assad si opozitia s-au angajat sa o aplice incepand de la ora locala 6.00 (6.00, ora Romaniei).

Trimiterea unei misiuni de observatori este posibila in functie de incetarea focului de catre Damasc, un "regim care nu si-a respectat angajamentele pana in prezent", a notat Juppé, adaugand ca are o "incredere extrem de limitata" in angajamentul Siriei de a respecta imcetarea focului.

In cazul in care Kofi Annan apreciaza ca este in masura sa continue procesul de mediere, forta de observatori ONU care va fi trimisa pe teren va trebui sa fie "libera in miscarile sale" si "sa nu depinda de regimul de la Damasc" in privinta verificarilor, este de parere ministrul francez. "Consideram acest mecanism de observare pe teren esential si am constatat ca suntem de acord cu Serghei Lavrov asupra acestui punct, un element foarte pozitiv", si-a exprimat Juppé satisfactia.

Citește și
Tanc sirian
Conflictul din Siria atinge si Europa. Frontiera cu Turcia, incalcata de armata siriana
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Rusia, cel mai important aliat al regimului lui Bashar al-Assad, a blocat impreuna cu China doua rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU care condamnau reprimarea miscarii de contestare din Siria. In schimb, Moscova sustine planul lui Kofi Annan.

In opinia ministrului francez, "pe aceste baze, o rezolutie ar trebui sa poata sa fie adoptata foarte rapid, fiind necesar ca ONU sa poata trimita pe teren aceasta misiune de observare, ulterior, dupa o perioada foarte scurta".

Daca, din contra, regimul de la Damasc nu aplica incetarea focului, iar "Kofi Annan apreciaza ca nu este in masura sa isi continue misiunea", Consiliul de Securitate "va trebui sa analizeze alte masuri", a adaugat Juppé, fara sa faca alte precizari.

Situatie calma in Siria la peste doua ore dupa intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului

Situatia era calma in Siria la mai mult de doua ore de la intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului, joi, la ora locala 6.00 (6.00, ora Romaniei), conform ultimatumului fixat de emisarul international Kofi Annan.

Nici o incalcare a acordului nu a fost constatata la peste doua ore dupa expirarea termenului fixat pentru incetarea totala a ostilitatilor, dar armata nu si-a retras inca toate trupele, asa cum prevede planul emisarului ONU si al Ligii Arabe, Kofi Annan, potrivit unei organizatii neguvernamentale siriene.

"La o ora dupa expirarea ultimatumului (ora locala 6.00), situatia este calma in toate regiunile", a precizat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO). Conform acestuia, cateva explozii s-au auzit pentru scurt timp la Zabadani, in regiunea Damascului, putin dupa ora locala 6.00.

Totusi, "nu au mai existat miscari de retragere a tancurilor", a precizat OSDO, in conditiile in care regimul ar fi trebuit sa-si retraga trupele din orase de marti, conform primei etape a planului Annan.

Cu cateva ore inainte de expirarea ultimatumului, trupele erau mobilizate in masa in unele localitati. Operatiunile militare ale regimului au provocat moartea a 25 de civili, dintre care zece in bombardamente la Rastan, un oras din provincia Homs (centru) controlat de rebeli de mai multe luni, potrivit OSDO.

Statele Unite au avertizat miercuri ca vor judeca Damascul dupa "ceea ce face, nu dupa ceea ce spune".

Kofi Annan va informa Consiliul de Securitate despre aplicarea acordului de incetare a focului joi, la ora locala 10.00 (17.00, ora Romaniei), prin videoconferinta de la geneva.

Conform OSDO, violentele s-au soldat cu mai mult de 10.000 de morti, majoritatea civili, de la izbucnirea revoltei impotriva regimului lui Bashar al-Assad la 15 martie 2011.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Azi, Bashar al-Assad ar trebui sa-si retraga soldatii. Marea Britanie lanseaza un ultim avertisment
Azi, Bashar al-Assad ar trebui sa-si retraga soldatii. Marea Britanie lanseaza un ultim avertisment

Marea Britanie va acorda sprijin opozitiei siriene si va solicita sanctiuni mai dure impotriva Damascului, daca fortele guvernamentale nu se vor conforma acordului de incetare a focului.

Conflictul din Siria atinge si Europa. Frontiera cu Turcia, incalcata de armata siriana
Conflictul din Siria atinge si Europa. Frontiera cu Turcia, incalcata de armata siriana

Tensiunea creste intre Turcia si Siria, dupa ce o tabara de refugiati din Turcia a fost atacata de armata siriana. Premierul turc denunta "o incalcare grava a frontierei".

Casa Alba: Regimul sirian nu respecta angajamentul de incetarea focului luat fata de ONU
Casa Alba: Regimul sirian nu respecta angajamentul de incetarea focului luat fata de ONU

Casa Alba a apreciat luni ca nu exista "niciun semn pana acum" al faptului ca regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad isi respecta angajamentele cu privire la incetarea focului, la cateva ore inaintea unui termen limita impus de ONU, transmite AFP.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.