Franta nu crede pana nu vede. A cerut ONU sa verifice la fata locului daca Siria a oprit macelul

Ultimul update: Marti 08 Mai 2012 06:14
Data publicarii: Joi 12 Aprilie 2012 10:13
Categorie: Internaţional
Alain Juppé

Franta doreste trimiterea de catre Consiliul de Securitate al ONU a unei "forte robuste de observatori" in Siria, care sa verifice daca se respecta acordul de incetare a focului.

Acest acord a intrat in vigoare joi la ora 3.00 GMT (6.00, ora Romania), a anuntat ministrul Afacerilor Externe Alain Juppé, relateaza AFP. "Franta doreste, in masura in care Kofi Annan apreciaza ca este in masura sa isi continue misiunea, ca in cel mai scurt timp posibil Consiliul de Securitate sa poata adopta o rezolutie care sa permita trimiterea pe teren a unei forte robuste de observatori (...) pentru a verifica, pe teren, realitatea angajamentelor adoptate de parti", a declarat ministrul francez pentru jurnalisti, in urma unei reuniuni G8, la Washington.

Kofi Annan, emisarul special al ONU si Ligii Arabe pentru Siria, urmeaza sa se adreseze joi, de la Geneva, prin intermediul unei videoconferinte prevazute pentru ora 14.00 GMT (17.00, ora Romaniei), Consiliului de Securitate, pentru a prezenta un raport cu privire la aplicarea unei incetari a focului, pe care regimul Bashar al-Assad si opozitia s-au angajat sa o aplice incepand de la ora locala 6.00 (6.00, ora Romaniei).

Trimiterea unei misiuni de observatori este posibila in functie de incetarea focului de catre Damasc, un "regim care nu si-a respectat angajamentele pana in prezent", a notat Juppé, adaugand ca are o "incredere extrem de limitata" in angajamentul Siriei de a respecta imcetarea focului.

In cazul in care Kofi Annan apreciaza ca este in masura sa continue procesul de mediere, forta de observatori ONU care va fi trimisa pe teren va trebui sa fie "libera in miscarile sale" si "sa nu depinda de regimul de la Damasc" in privinta verificarilor, este de parere ministrul francez. "Consideram acest mecanism de observare pe teren esential si am constatat ca suntem de acord cu Serghei Lavrov asupra acestui punct, un element foarte pozitiv", si-a exprimat Juppé satisfactia.

Rusia, cel mai important aliat al regimului lui Bashar al-Assad, a blocat impreuna cu China doua rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU care condamnau reprimarea miscarii de contestare din Siria. In schimb, Moscova sustine planul lui Kofi Annan.

In opinia ministrului francez, "pe aceste baze, o rezolutie ar trebui sa poata sa fie adoptata foarte rapid, fiind necesar ca ONU sa poata trimita pe teren aceasta misiune de observare, ulterior, dupa o perioada foarte scurta".

Daca, din contra, regimul de la Damasc nu aplica incetarea focului, iar "Kofi Annan apreciaza ca nu este in masura sa isi continue misiunea", Consiliul de Securitate "va trebui sa analizeze alte masuri", a adaugat Juppé, fara sa faca alte precizari.

Situatie calma in Siria la peste doua ore dupa intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului

Situatia era calma in Siria la mai mult de doua ore de la intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului, joi, la ora locala 6.00 (6.00, ora Romaniei), conform ultimatumului fixat de emisarul international Kofi Annan.

Nici o incalcare a acordului nu a fost constatata la peste doua ore dupa expirarea termenului fixat pentru incetarea totala a ostilitatilor, dar armata nu si-a retras inca toate trupele, asa cum prevede planul emisarului ONU si al Ligii Arabe, Kofi Annan, potrivit unei organizatii neguvernamentale siriene.

"La o ora dupa expirarea ultimatumului (ora locala 6.00), situatia este calma in toate regiunile", a precizat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO). Conform acestuia, cateva explozii s-au auzit pentru scurt timp la Zabadani, in regiunea Damascului, putin dupa ora locala 6.00.

Totusi, "nu au mai existat miscari de retragere a tancurilor", a precizat OSDO, in conditiile in care regimul ar fi trebuit sa-si retraga trupele din orase de marti, conform primei etape a planului Annan.

Cu cateva ore inainte de expirarea ultimatumului, trupele erau mobilizate in masa in unele localitati. Operatiunile militare ale regimului au provocat moartea a 25 de civili, dintre care zece in bombardamente la Rastan, un oras din provincia Homs (centru) controlat de rebeli de mai multe luni, potrivit OSDO.

Statele Unite au avertizat miercuri ca vor judeca Damascul dupa "ceea ce face, nu dupa ceea ce spune".

Kofi Annan va informa Consiliul de Securitate despre aplicarea acordului de incetare a focului joi, la ora locala 10.00 (17.00, ora Romaniei), prin videoconferinta de la geneva.

Conform OSDO, violentele s-au soldat cu mai mult de 10.000 de morti, majoritatea civili, de la izbucnirea revoltei impotriva regimului lui Bashar al-Assad la 15 martie 2011.

Alain Juppé Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Azi, Bashar al-Assad ar trebui sa-si retraga soldatii. Marea Britanie lanseaza un ultim avertisment
Azi, Bashar al-Assad ar trebui sa-si retraga soldatii. Marea Britanie lanseaza un ultim avertisment
Conflictul din Siria atinge si Europa. Frontiera cu Turcia, incalcata de armata siriana
Conflictul din Siria atinge si Europa. Frontiera cu Turcia, incalcata de armata siriana
Casa Alba: Regimul sirian nu respecta angajamentul de incetarea focului luat fata de ONU
Casa Alba: Regimul sirian nu respecta angajamentul de incetarea focului luat fata de ONU
VIDEO PROTVPLUS.RO
Și-a lăsat fetița să moară sufocată în mașină în timp ce ea făcea sex cu șeful în casă
Și-a lăsat fetița să moară sufocată în mașină în timp ce ea făcea sex cu șeful în casă
Motivul pentru care unui bărbat cu dizabilități i s-a interzis de 2 ori să intre în club
Unul dintre cei mai vechi aliați ai lui Putin, președintele Kazahstanului, și-a anunțat demisia
Ameninţare cu bombă în Bruxelles, lângă un sediu al Comisiei Europene. Ce a găsit poliţia
Reacția milionarului criticat după ce s-a lăudat că a angajat un român ca "sclav"
Scrisoarea găsită în mașina atacatorului din Utrecht. Anunțul poliției
Momentul în care adolescenta de 16 ani este împinsă de pe pod
Pedeapsa primită de adolescenta care și-a împins prietena de pe pod, de la 20 metri. VIDEO
Descoperire șocantă într-un bagaj, pe aeroportul din Mumbai. Autoritățile, în alertă
Motivul pentru care un candidat la alegerile din SUA a devenit subiect de parodie
Atac cu cuţitul la o şcoală din Oslo. Patru persoane rănite și agresorul arestat
Cu cât sunt plățiți tinerii care curăță Internetul de pornografie, violență și terorism
Româncă desfigurată de 10 minori în fața casei din Anglia. ”Niciun vecin nu a ieșit”