Un McDonald's pe Aleea Lunetistilor sau cum poti comanda un hamburger unde inainte erai executat

Ultima actualizare: 26-04-2012 14:51
McDonald's

Un simbol Occidental a ajuns sa reprezinte libertatea si normalitatea intr-o tara care a fost distrusa de razboi. Prin ochii unui reporter CNN, schimbarea e evidenta.

Un oras schimbat, cu cladiri de apartamente mari si noi, mall-uri si un sistem de transport in comun total renovat. "Care e insa cea mai mare schimbare pe care am vazut-o? Un McDonald's".

Si asta pentru ca un drive-in McDonald's e amplasat pe Ulica Zmaja od Bosne, bulevardul principal din Sarajevo, care in timpul razboiului era cunoscut drept "Aleea Lunetistilor". O zona prin care niciun civil nu putea trece fara teama de a fi impuscat pe loc de la mare distanta.

Unora nu le place neaparat ideea unui restaurant american in mijlocul Capitalei bosniace, dar cei care lucreaza acolo sunt incantati ca au un loc de munca.

David Rust, corespondentul CNN, isi aduce aminte ca a ajuns in Bosnia doar pentru ca o colega a fost impuscata aproape mortal. 

Rust a ajuns din nou in Sarajevo pentru a participa la ceremonia in memoria celor11.541 de victime ale razboiului, simbolizate prin scaunele goale asezate pe bulevard.

"Cand am auzit prima data de aceasta initiativa, nu m-a miscat catusi de putin. Cand am vazut-o, am fost coplesit" povesteste Rust. 

"E mult mai usor sa reconstruiesti cladiri decat sa vindeci divergente etnice amplificate de atrocitatile razboiului, dar sunt increzator ca Sarajevo si Bosnia se indreapta in directia corecta" e concluzia sa.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO