Franţa, îngrijorată că virusul gripei aviare se extinde în Europa
Franţa a ridicat nivelul de alertă privind gripa aviară, după ce o formă severă a virusului a fost găsită la păsări de curte din nord-est, pe lângă cazurile din ţările vecine Belgia şi Luxemburg, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii de la Paris.
Virusul gripei aviare H5N8 a fost descoperit săptămâna aceasta la rațe, găini, curcani şi porumbei aprţinând unei gospodării din regiunea Ardeni, toate animalele fiind sacrificate, ca măsură de precauţie.
"Este îngrijorătoare situaţia provocată de virusul gripei aviare. De la 1 august, au fost detectate 25 de cazuri în Europa, la păsări de curte, dar şi sălbatice", a informat Ministerul Agriculturii, informează Reuters, citat de Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Săptămâna trecută au fost raportate două cazuri de H5N8 în Belgia, un altul în Luxemburg, care avea legătură cu cel din Belgia.
Cele mai recente cazuri au determinat Franţa să crească evaluarea riscului la "moderat" de la "neglijabil", astfel încât în unele zone păsările vor fi ţinute închise, a precizat Ministerul Agriculturii.
Instituţia susţine că aceste cazuri nu compromit statutul Franţei de ţară liberă de virusul gripei aviare, obţinut din nou după precedenta epidemie.
Din cauza focarelor de gripă aviară unele ţări care importă carne de pasăre, în special din Asia, pot impune restricţii comerciale la produsele din carne de pasăre.
Iarna trecută, Franţa a sacrificat aproximativ trei milioane de păsări, pentru a stopa răspândirea virusului gripei aviare.
Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producţia de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia şi la finele acelui an s-a răspândit şi în Europa.
Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.