Alegerile care ar putea scoate Franta din UE au inceput in Antile. "Reputatia partidelor traditionale este la pamant"
Duminica are loc "finala" alegerilor prezidentiale din Franta, un scrutin considerat cel mai important din ultimele decenii. Asta pentru ca cei doi candidati la Elysee au pozitii diametral opuse privind Europa si locul Frantei in lume.
Alegatorii din teritoriile aflate sub suveranitate franceza din afara Hexagonului au inceput sa voteze pentru a desemna al optulea presedinte al Republicii a V-a, relateaza AFP. Primele sectii de vot s-au deschis sambata, la 12 ora Parisului (13 ora Romaniei), in Saint-Pierre-et-Miquelon. O ora mai tarziu se vor deschide sectiile din Guyana franceza, urmate de cele din Antile, Polinezia franceza si Noua Caledonie.
In Franta metropolitana, 66.546 de sectii de vot se vor deschide duminica, la ora locala 8 (9 ora Romaniei), cu o ora mai tarziu decat la prezidentialele precedente. Sectiile vor ramane deschise pana la ora locala 20 (21 ora Romaniei) in marile orase. Dupa aceea sunt asteptate primele exit-polluri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sambata s-a incheiat o campanie electorala tumultoasa, la capatul careia candidatul francez de centru, Emmanuel Macron, si-a consolidat avansul in fata rivalei sale de extrema dreapta, Marine Le Pen. Ambii au facut o ultima incercare de a castiga mai ales voturile indecisilor.
Zeci de protestatari au primit-o pe Marine Le Pen cu huiduieli si scandari ostile cand candidata de extrema dreapta si-a facut aparitia la catedrala din Reims, in cadrul unei vizite surpriza. A venit insotita de un fost candidat, eliminat dupa primul tur, nationalistul Nicolas Dupont-Aignan. El ar urma sa fie viitorul premier daca Le Pen castiga prezidentialele.
De partea cealalta, Emmanuel Macron, candidatul Miscarii "En Marche!", a refuzat sa faca dezvaluie numele unui eventual sef al guvernului, desi spune ca deja "il are in minte". In ultima zi a campaniei electorale, Emmanuel Macron s-a intalnit cu sustinatorii lui din Rodez, in sudul tarii. Patru sondaje noi il crediteaza pe Macron cu 62% din intentiile de vot in al doilea tur de scrutin, fata de 38% pentru Le Pen.
"Incetati sa ma considerati deja infranta. Poate va fi o surpriza care sa dea peste cap toate aceste sondaje si acest gigantic tavalug al presei. In orice caz, doamna, noi am reusit sa urnim lucrurile in tara asta, deja am schimbat totul. Reputatia partidelor traditionale este la pamant" a declarat intre timp Le Pen.
Ea vrea sa inchida granitele si sa scoata tara din Zona Euro, in timp ce candidatul independent Emmanuel Macron, care nu a ocupat niciodata o functie desemnata prin vot, vrea o cooperare europeana mai stransa si o economie deschisa.
La 101 ani, pe care ii implineste astazi, Geneviève Callerot va vota maine "impotriva lui Marine Le Pen" - dupa cum subliniaza, apasat, centenara, care il va cunoaste pe cel de al 17-lea presedinte ale Republicii franceze. "Cred ca oamenii nostri politici sunt niste imbecili si n-au nicio notiune in privinta natiunii franceze". Venerabila alegatoare indeamna la prudenta. Chiar daca un candidat e dat mare favorit de sondaje, nu inseamna ca jocurile sunt facute, spune ea. Mai ales ca maine este preconizata cea mai mica prezenta la urne din ultima jumatate de secol.
Sursa: Pro TV
Etichete: emmanuel macron, Franta, proteste, presedinte, vladimir putin, alegeri, marine le pen, vot, stanga, François Fillon, scrutin, Melenchon, Le Marche,
Dată publicare:
06-05-2017 07:59