Fotografiile care au ramas secrete timp de 47 de ani. Un jurnalist AFP a daruit poze cu moartea lui Che Guevara unui misionar

14-11-2014 13:03


Che Guevara

Dupa 47 de ani, noi fotografii cu Ernesto "Che" Guevara, facute in Bolivia, ies la suprafata. Un fotograf al AFP i-a daruit pozele unui misionar care se afla in Bolivia in 1967. Acestea surprind clipele de dupa moartea revolutionarului.

Fotografiile au ramas pana acum in familia misionarului.

"Unchiul meu le-a adus cand a venit la nunta parintilor mei, care s-au casatorit in luna noiembrie a anului 1967", a spus Imanol Arteaga pentru AFP, scrie DailyMail.co.uk.

Unchiul lui Arteaga, Luis Cartero, se afla in Bolivia in anului in care Che Guevara a fost executat.

Revolutionarul a fost omorat in data de 9 octombrie 1967, fiind capturat cu o zi inainte de armata boliviana.

Arteaga sustine ca parintii lui i-au spus ca fotografiile i-au fost daruite unchiului sau de catre un jurnalist francez. Acestea si-a amintit de poze dupa ce ruda lui a incetat din viata. A intrebat-o pe matusa lui daca stie unde sunt acestea, iar vaduva i-a adus un plic plin de fotografii.

Se pare ca pozele au fost facute de un reporter AFP pe nume Marc Hutten, care se afla si el in Bolivia in 1967, scrie DailyMail.co.uk. In acestea se poate vedea trupul neinsufletit al lui Che Guevara, in timop ce este aratat armatei boliviene.

Arteaga banuieste ca jurnalistul i-a dat pozele, in caz ca intampina dificultati in Bolivia. Un al angajat al AFP, Sylvain Estibal, a confirmat povestea, amintindu-si ca Hutten a mentionat trimiterea unor imagini in Paris, scrie DailyMail.co.uk.

Estibal a mai declarat ca Hutten a mers ulterior la Paris, insa "erau numai cateva poze. Unde se aflau restul ramane un mister".

"Ce conteaza pentru mine este ca fotografiile sunt de la unchiul meu, au valoare sentimentala. Acum imi dau seama ca au si valoare istorica", a spus Arteaga.

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO