Sârbul Novak Djokovic, liderul ATP și deținătorul trofeului de la Australian Open, a fost văzut împreună cu persoane din anturajul său pe aeroportul din Melbourne, înainte de a se îmbarca în avionul cu care va fi expulzat, potrivit The Age.

Novak Djokovic s-a îmbarcat la ora 22.30 (13.30, ora României), în aeronava EK409 și va zbura spre Dubai, după ce a pierdut lupta pentru a rămâne în Australia și pentru a participa în cadrul turneului de Grand Slam de la Melbourne.

 

 

Tribunalul federal australian a respins, duminică, apelul depus de Novak Djokovic împotriva anulării vizei sale şi a deportării din Australia, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Susţinătorii au amuţit în faţa tribunalului, la aflarea deciziei instanței.

„E ruşinos, ruşinos... Cum a fost posibil ca prima instanţă să decidă în favoarea lui şi, acum, o altă instanţă să-i fie împotrivă? De ce? Pentru că totul este doar politică!"

„Novak nu merită asta. A venit aici să joace tenis, nu pot să înţeleg ce fel de ameninţare este Novak pentru ţara aceasta, pentru mine, pentru tine, pentru noi toţi? Ce, va infecta 25 de milioane de oameni? În opinia mea, este sfârşitul libertăţii, libertăţii de a alege" spuneau oamenii.

 

Într-un interviu pentru BBC, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a spus că Novak Djokovic a fost torturat şi chinuit de guvernul federal australian şi tratat ca un criminal în serie.

Aleksandar Vučić, președintele Serbiei: „Timp de zece zile l-au chinuit, îndrăznesc să spun că l-au torturat, o tortură nu doar psihică, ci şi fizică, împotriva lui Novak Djokovic. Şi încă ceva, ce a fost chiar mai rău, o vânătoare de vrăjitoare organizată împotriva lui Novak Djokovic."

Verdictul anunţat de judecătorul şef James Allsop a venit în urma unei decizii unanime a celor trei judecători care au participat la audierea cazului la Tribunalul Federal al Australiei.

Această decizie înseamnă că Djokovic, nevaccinat contra Covid-19 şi intrat în Australia în baza unei excepţii medicale, nu mai poate întreprinde alte acţiuni legale şi astfel nu îşi va putea apăra titlul de campion la turneul Australian Open, care începe luni şi ar putea primi o interdicţie de trei ani de a intra în Australia.

James Allsop: „Acesta nu este un apel împotriva deciziei Executivului. Curtea a judecat legalitatea, caracterul legal al deciziei guvernului. Nu ţine de această instanţă să decidă îndreptăţirea sau înţelepciunea deciziei luată de guvern."

Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată.

Luni 10 ianuarie, Djokovic a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei.

Sârbul a recunoscut, miercuri, că a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenţionată" în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia, relatează Agerpres.

Djokovic, susținut de ministrul sâr al Sportului

Novak Djokovic deţine recordul de titluri de Mare Şlem câştigate (20), împreună cu Rafael Nadal şi Roger Federer. Djokovic este şi deţinătorul recordului de titluri cucerite la Australia Open (nouă) şi campionul en titre.

Ministrul sârb al Sportului, Vanja Udovicic, i-a transmis un mesaj de susținere lui Novak Djokovic.

"Câștigător a 20 de titluri de Grand Slam, cel mai bun din lume, cineva care scrie istoria sportului pe planetă - acesta este și va fi întotdeauna Novak Djokovic. Orice altceva este un nonsens și o rușine, o absurditate și o demonstrație de ipocrizie! Legenda, mândria Serbiei, suntem alături de tine!”, a declarat Udovicic, potrivit presei sârbe.