Fostul premier al Franței este anchetat pentru gestionarea crizei de Covid-19
O anchetă judiciară cu privire la gestionarea crizei COVID-19 în Franţa va fi declanşată împotriva fostului premier Edouard Philippe şi foştilor miniştri ai sănătăţii Olivier Veran şi Agnes Buzyn.
Anunţul a fost făcut vineri de procurorul general de pe lângă Curtea de Casaţie, Francois Molins, informează AFP, citată de Agerpres.
90 de plângeri au fost primite de Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), competentă pentru judecarea membrilor guvernului pentru exercitarea funcţiei lor, iar 53 dintre ele au fost examinate şi 9 au fost admise.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Molins trebuie acum să sesizeze comisia de instrucţie a CJR care va efectua investigaţiile.
Cele 9 plângeri reţinute au fost reunite pentru a sesiza comisia de instrucţie într-un singur cap de acuzare, "abţinere de la combaterea unei calamităţi", împotriva lui Philippe, Buzyn şi Veran, potrivit comunicatului procurorului general.
Agnes Buzyn a ocupat funcţia de ministru al sănătăţii până la mijlocul lui februarie, înainte de a candida pentru primăria Parisului. Edouard Philippe şi Olivier Veran făceau parte din guvernul care a demisionat vineri dimineaţa.
Plângerile la CJR au început să fie depuse la câteva zile după impunerea măsurilor de izolare, la mijlocul lui martie. Ele au fost înaintate de particulari, medici, asociaţii sau deţinuţi.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, nu poate fi judecat penal pentru faptele comise în timpul exercitării funcţiei sale.
Plângerile denunţau fapte precum "punerea în pericol a vieţii altei persoane", "omucidere involuntară", "refuzul de a acorda ajutor unei persoane în pericol" sau abţinerea de a lua din timp măsuri pentru stăvilirea pandemiei.
Pandemia de COVID-19 a făcut până în prezent aproape 30.000 de morţi în Franţa.
Sursa: Agerpres
Etichete: Franta, pandemie, fost premier, edouard philippe,
Dată publicare:
03-07-2020 20:38