Fosta presedinta a Argentinei, acuzata ca ar fi fraudat statul cu 5 miliarde de dolari. Cati ani de inchisoare risca
Fosta presedinte a Argentinei a fost gasita vinovata de instanta ca ar fi prejudiciat statul cu o suma uriasa, echivalentul a 5 miliarde de dolari.
Un judecator argentinian a inculpat-o vineri pe fosta presedinta Cristina Fernandez de Kirchner (2007-2015) pentru prejudicierea statului in urma unei operatiuni de specula cu cursul de schimb desfasurata de Banca centrala in ultimele luni ale mandatului sau, relateaza sambata AFP, conform Agerpres.
Judecatorul federal Claudio Bonadio a considerat "evident ca presedinta din acel moment a dat instructiuni - fara indoiala elaborate in comun - fostului sau ministru al economiei pentru ca aceasta operatiune financiara sa fie declansata", conform deciziei publicate pe site-ul de internet al Curtii supreme.
Magistratul a dispus si inghetarea activelor fostei presedinte argentiniene, in valoare de 15 milioane de pesos (un milion de dolari).
De asemenea, el a decis inculparea si inghetarea bunurilor si in cazul ministrului economiei din perioada 2013-2015, Axel Kicillof, al fostului presedinte al Bancii centrale Alejandro Vanoli, precum si al altor 12 fosti membri ai consiliului director ai institutiei.
Justitia o acuza pe fosta presedinta ca a provocat pierderi autoritatii monetare cu aceasta operatiune de specula cu cursul de schimb la finalul lui 2015, cu putin timp inainte de alegerea noului presedinte de centru-dreapta Mauricio Macri. Aceasta risca 20 de ani de inchisoare.
Potrivit guvernului actual, care se afla in opozitie la momentul faptelor, operatiunea a provocat pierderi de sute de milioane de dolari celei de a 3-a economii a Americii latine. Judecatorul spune ca fosta presedinte a adus un prejudiciu de 5 miliarde de dolari statului.
Fosta presedinta a comparut la 13 aprilie in fata justitiei, refuzand sa raspunda intrebarilor judecatorului si prezentand in schimb un inscris in care se cerea destituirea magistratului.
Venirea sa a atras in fata tribunalului zeci de mii de sustinatori. Fosta presedinta a raspuns acuzatiilor ca actiunea Bancii centrale a fost conforma cu misiunea sa "de mentinere a stabilitatii monetare, financiare si de pe piata muncii si a dezvoltarii economice cu respectarea echitatii sociale".
Cristian Kirchner, de 63 de ani, nu beneficiaza de nicio imunitate dupa ce a renuntat la putere in decembrie, dupa doua mandate consecutive.
Ea este citata si intr-un caz de deturnare de fonduri spre Elvetia, trecand printr-o serie de paradisuri fiscale, dosar care implica si el "piloni" ai sistemului Kirchner.
Ea si fiul ei, deputatul, Maximo Kirchner, fac, de asemenea, obiectul unei proceduri juridice pentru presupuse ilegalitati in gestionarea proprietatilor imobiliare familial