Fost spion britanic angajat să obțină informații sensibile din Guvernul României pentru Adamescu
Un fost șef din MI6, serviciul secret britanic, și un apropiat al Liberal Democraților au folosit ofițeri de informații în rezervă pentru a obține informații ”sensibile” din surse din Guvernul României pentru a ajuta un român bogat acuzat de corupție.
Potrivit Guardian, care citează Observer, acest om nu este nimeni altcineva decât Alexander Adamescu.
Firma privată de sponaj care îi aparține lui John Scarlett - SC Strategy (SCS) - deținută împreună cu lodrul Carlile, a scos la lumină un raport întocmit pentru avocații omului de afaceri. Din acesta rezultă că au fost obținute informații de la surse importante din România, informații extrem de dilicate despre negocieri diplomatice și despre procurori anticorupție.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
The Guardian mai scrie că raportul din 2016 sugerează că angajații SCS au avut intrări la București, acces la surse plătite, care dețineau informații solide depre ”aparatul politic, de securitate și de informații al României”.
Una dintre surse este descrisă ca fiind un oficial ”de nivel foarte înalt” din cadrul administrației prezidențiale.
Guardian a mai scris că SCS a realizat activitatea de spionaj pentru Alexander Adamescu, descris drept un om important, care face parte din una dintre cele mai bogate familii din România.
Adamescu așteaptă extrădarea în România din Regatul Unite, după ce procurorii români l-au acuzat de luare de mită și spălare de bani. El însă neagă acuzațiile.
Avocații lui Adamescu au depus raportul de 36 de pagini ca dovezi în procedurile de extrădare care au avut loc la Londra în 2017.
Documentul oferă o privire asupra firmelor private de servicii secrete și pune în lumină activitățile celor doi foști funcționari publici și a firmei lor britanice și a contactelor sale.
Carlile a insistat într-o declarație pentru Observer că a folosit ”mijloace perfect legale” pentru a obține informații juridice. ”Obținerea informațiilor este rezultatul faptului că știm cum să efectuăm investigații eficiente”, a spus el.
De asemenea, el a negat că în investigații ar fi fost folosite contacte făcute în timpul în care lucrau în domeniul securității.
Judecătorul din cazul de extrădare a lui Adamescu a refuzat să accepte raportul lui Scarlett și Carlile ca probe, argumentând lipsa de informații cu privire la identitățile agenților companiei și a circumstanțelor în care operatorii SCS - identificați în instanță ca ofițeri de informații în retragere - au colectat informațiile.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!