Fost premier al Italiei: O rachetă franceză a doborât din greşeală un avion în 1980, încercând să-l ucidă pe Ghaddafi
Un fost premier italian a declarat, într-un interviu publicat sâmbătă, că o rachetă a forţelor aeriene franceze a doborât din greşeală un avion de pasageri deasupra Mării Mediterane în 1980.
A fost vorba despre o încercare eşuată de a-l asasina pe liderul de atunci al Libiei, Muammar Gadhafi, relatează AP, potrivit News.ro.
Fostul premier Giuliano Amato a făcut apel la preşedintele francez Emmanuel Macron să infirme sau să confirme afirmaţia sa cu privire la cauza tragediei din 27 iunie 1980, în care au murit toate cele 81 de persoane aflate la bordul unui zbor intern italian.
Într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica din Roma, Amato a declarat că este convins că Franţa a nimerit avionul în timp ce ţintea un avion militar libian.
Deşi recunoaşte că nu are dovezi concrete, Amato a susţinut, de asemenea, că Italia l-a informat pe Gadhafi, astfel că libianul, care se întorcea la Tripoli de la o întâlnire în Iugoslavia, nu s-a îmbarcat în avionul militar libian.
Ce a cauzat prăbuşirea este unul dintre cele mai mari mistere ale Italiei moderne.
Unii spun că o bombă a explodat la bordul avionului Itavia în timpul unui zbor de la Bologna la Sicilia, în timp ce alţii spun că examinarea epavei, scoasă de pe fundul mării ani mai târziu, indică faptul că a fost lovită de o rachetă.
Urmele radarului au indicat o activitate intensă a avioanelor în acea parte a cerului în momentul prăbuşirii avionului.
"Versiunea cea mai credibilă este cea a responsabilităţii forţelor aeriene franceze, în complicitate cu americanii şi care au participat la un război în ceruri în acea seară de 27 iunie", a declarat Amato.
NATO plănuia să "simuleze un exerciţiu, cu multe avioane în acţiune, în timpul căruia ar fi trebuit să fie lansată o rachetă" având ca ţintă pe Gadhafi, a declarat Amato.
În urma prăbuşirii, oficialii francezi, americani şi ai NATO au negat orice activitate militară pe cer în acea noapte.
Potrivit lui Amato, o rachetă ar fi fost lansată de un avion de vânătoare francez care decolase de pe un portavion, posibil în largul coastei sudice a Corsicii.
Macron, în vârstă de 45 de ani, era un copil când avionul italian de pasageri s-a prăbuşit în mare, în apropiere de mica insulă italiană Ustica.
"Mă întreb de ce un preşedinte tânăr ca Macron, deşi străin ca vârstă de tragedia de la Ustica, nu ar vrea să înlăture ruşinea care apasă asupra Franţei", a declarat Amato pentru La Repubblica. "Şi o poate înlătura doar în două moduri - fie demonstrând că această teză este nefondată, fie, odată ce se verifică fundamentul (tezei), prezentând cele mai profunde scuze Italiei şi familiilor victimelor în numele guvernului său."
Amato, în vârstă de 85 de ani, a declarat că în 2000, când era premier, le-a scris preşedinţilor de atunci ai Statelor Unite şi Franţei, Bill Clinton şi, respectiv, Jacques Chirac, pentru a-i presa să facă lumină asupra celor întâmplate. Dar, în cele din urmă, aceste rugăminţi au dus la "tăcere totală", a spus Amato.
Solicitat de The Associated Press, biroul lui Macron a precizat sâmbătă că nu doreşte să comenteze imediat declaraţiile lui Amato.
Premierul italian Giorgia Meloni i-a cerut lui Amato să spună dacă are elemente concrete pentru a-şi susţine afirmaţiile, astfel încât guvernul ei să poată continua orice investigaţie suplimentară.
Cuvintele lui Amato "merită atenţie'', a precizat Meloni într-un comunicat emis de biroul său, menţionând totodată că fostul premier a menţionat că afirmaţiile sale sunt "rodul unor deducţii personale".
Aserţiunile privind implicarea Franţei nu sunt noi. Într-un interviu televizat din 2008, fostul preşedinte italian Francesco Cossiga, care era premier în momentul prăbuşirii avionului, a dat vina pe o rachetă franceză a cărei ţintă fusese un avion militar libian şi a declarat că a aflat că ramura militară a serviciilor secrete italiene l-a informat pe Gadhafi.
Gadhafi a fost ucis în războiul civil din Libia în 2011.
Sursa: News.ro
Etichete: italia, premier, muammar gaddafi, Rachetă,
Dată publicare:
02-09-2023 21:14