Liderii mondiali vin la Davos cu 1.500 de avioane private, însă vor vorbi despre climă

×
Codul embed a fost copiat

Omenirea trebuie să se schimbe dacă nu vrea să distrugă planeta, au avertizat ieri la Davos un cunoscut activist pentru mediu şi fostul vicepreşedinte american Al Gore.

De altfel, cei mai puternici oameni ai lumii, reuniţi la forumul din Elveţia, se declară mai îngrijoraţi ca oricând de acest subiect. Dar asta nu i-a împiedicat să vină la eveniment cu avioane private. În total experții prezic 1500 - 2.000 de zboruri private, sosiri și plecări de la eveniment, relatează The Guardian

La o dezbatere despre încălzirea climatică din cadrul forumului economic de la Davos, prinţul William l-a intervievat pe David Attenborough, care pledează pentru conservarea naturii de şase decenii.

„David, de curând ai fost în Polonia, ai vorbit foarte pasionat la conferinţa ONU despre schimbarea climatică. Spune-ne tuturor, cât de urgentă este criza?", a întrebat prințul William.

„Suntem acum atât de numeroşi, atât de puternici, atât de prezenţi peste tot, iar mecanismele noastre de distrugere sunt atât de extinse şi înspăimântătoare, încât putem extermina ecosisteme întregi, fără măcar să ne dăm seama", a răspuns David Attenborough, naturalist.

Citește și
fmi
Avertisment FMI: Economia încetinește rapid din cauza BREXIT și a crizei din Franța
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

La rândul său, fostul vicepreşedinte american Al Gore a prezentat statistici şocante.

Aruncăm 110 milioane de tone de gaze poluante produse de om, în stratul foarte subţire care e atmosfera din jurul planetei, ca şi cum ar fi o canalizare deschisă şi facem asta zilnic. Iar cantitatea acumulată acum reţine tot atâta energie câtă ar provoca 500.000 de bombe ca aceea de la Hiroshima detonate în fiecare zi pe planetă", a spus Al Gore.

Pe de altă parte, încălzirea globală nu este singurul pericol abordat la Davos. Ca să facă față, jurnalistul CNN Richard Quest crede că liderii lumii ar avea nevoie de câteva ponturi de la jucătorii de hockey ai clubului Davos.

„Să începem cu echiparea, care include protecţie specială pentru situaţiile când duelurile pe gheaţă se încing prea tare. Abia mă pot mişca. Gândiţi-vă la mine drept economia globală. Sunt fragil, nesigur pe picioare, nu prea ştiu ce am de făcut, am nevoie de tot ajutorul posibil”, explică Quest.

Iar provocările sunt multe. Nimeni nu ştie ce se întâmplă cu Brexitul şi toţi par să se învârtă în cerc. Apoi, tensiunile comerciale dintre Statele Unite şi China, care se tot ataca. Şi, prinsă la mijloc, economia globală poate avea de suferit. Iar creşterea economică, după câţiva ani de accelerare, în ţări precum China a încetinit. Şi unii cred că se va ajunge chiar la o frana bruscă. Aşadar, dacă nu eşti pregătit, iese urât.

Richard Quest, CNN: "Această paralelă dintre economie şi hockey arata că dacă toată lumea merge în aceeaşi direcţie, în loc să tragă hăis şi cea, ei bine, economia globală are oarece şanse să rămână în picioare."

În mod ironic, potrivit presei, mai marii lumii au folosit între 1.500 şi 2.000 de avioane private pentru a ajunge în Elveţia, cu aproximativ 50% mai multe decât anul trecut. Nu-i de mirare, pentru că la Forum vine doar „crema" lumii financiare şi politice. Statutul de membru costă între 53.000 şi 530.000 de euro, în funcţie de „nivelul de implicare" în activităţi. Iar participarea la acest eveniment implică o taxă suplimentară. Însă ideea de cooperare globală pe care o promovează participanţii este pusă la încercare anul acesta.

Rana Foroohar: „Viziunea Forumului de la Davos, despre o lume întreagă care cooperează, a fost spulberată în ultimul an. Sunt atâtea probleme pentru globalizare în acest moment, încât e greu să găseşti aspectele pozitive."

Este cu atât mai dificil, cu cât ultimele luni au adus schimbări importante pe scenă internaţională. Protestele împotriva elitelor din Franţa, ascensiunea unor politicieni populişti în Brazilia, Italia şi Mexic sau consolidarea puterii unor lideri ca Viktor Orban şi Recep Erdogan ori politica „America First” a preşedintelui Trump.

„În Davos vom auzi probabil vorbindu-se mult despre o lume tripolară. Statele Unite merg într-o direcţie, Uniunea Europeană în alta, iar China şi alte pieţe emergente, într-o a treia direcţie.”

Bono de la U2 a fost invitat la o discuţie despre capitalism.

Bono: „Capitalismul a scos mai mulţi oameni din sărăcie decât orice alt sistem. Însă este o fiară sălbatică, şi dacă nu este îmblânzită poate să distrugă o groază de oameni. Iar acei oameni cu vieţile distruse de sistem sunt cei care îi împing la putere pe populişti.”

Una dintre ţintele lui Bono este preşedintele recent ales al Braziliei, Jair Bolsonaro.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Experiment CNN: economia mondială, comparată cu un meci de hochei
Experiment CNN: economia mondială, comparată cu un meci de hochei

Economia mondială încetinește mai mult și mai devreme decât se estima, pe fondul tensiunilor comerciale și al riscurilor politice, precum Brexit-ul și revoltele sociale din Franța.

Avertisment FMI: Economia încetinește rapid din cauza BREXIT și a crizei din Franța
Avertisment FMI: Economia încetinește rapid din cauza BREXIT și a crizei din Franța

Economia mondială încetinește mai repede decât se estima, pe fondul tensiunilor comerciale și riscurilor politice, precum BREXIT-ul și fronda socială din Franța.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.