Forțele siriene au ocupat orașul Kobani pentru a preveni ofensiva turcă. Apelul lui Trump

militari siria
AFP

Trupele guvernului sirian însoţite de forţele ruse au intrat în oraşul Kobane, a anunţat miercuri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de Reuters.

Sosirea lor la Kobane intervine după un acord între Forţele Democrate Siriene conduse de kurzi, care controlează oraşul, şi Damascul pentru a desfăşura armata siriană în zonele de frontieră, contribuind la prevenirea unei ofensive turce în nord-estul Siriei, scrie Agerpres.

Trump cere Turciei "să facă ceea ce trebuie"

 

Preşedintele Donald Trump a declarat că el vrea ca Turcia "să facă ceea ce trebuie", subliniind în acelaşi timp că poziţia SUA este "strălucitoare din punct de vedere strategic" în regiune în timp ce soldaţii americani nu sunt deloc afectaţi de ofensiva Ankarei în nordul Siriei.

"Ne uităm şi negociem şi încercăm să facem Turcia să facă ceea ce trebuie, pentru că vrem să oprim războaiele (...) pe o bază umanitară", a spus Trump la Casa Albă cu prilejul unei întâlniri cu preşedintele italian, notează agenţia DPA.

Citește și
Turcia concentrează trupe la graniţa cu Siria
Reacția tranșantă a Turciei la sancțiunile SUA. Ofensiva în Siria continuă „cu sau fără susținerea lumii”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Nu este graniţa noastră" şi deci "nu ar trebui să pierdem vieţi în legătură pentru ea", a mai spus el despre frontiera Siria-Turcia, de unde a retras trupele săptămâna trecută.

"Siria îi protejează pe kurzi. Asta e bine", a declarat Trump, referindu-se la guvernul preşedintelui Bashar al-Assad. El a urat Rusiei şi Siriei "succese" în cooperarea lor şi a indicat că ambele guverne urăsc Statul Islamic mai mult decât Washingtonul.

"Întotdeauna aş prefera să folosesc puterea economică decât puterea militară, deoarece oamenii nu sunt ucişi cu puterea economică", a mai spus Trump într-o remarcă generală despre sancţiuni şi tarife, după ce a impus sancţiuni asupra Turciei în această săptămână.

Printre altele, Donald Trump a subliniat că Turcia este un membru al NATO şi partenerii din alianţă ar trebui să se înţeleagă, adaugă DPA.

"Turcia este membru NATO. Se presupune că trebuie să ne înţelegem cu un membru al NATO", a declarat Trump la Casa Albă.

El a insistat de asemenea că armele strategice americane în Turcia sunt sigure şi a declarat că baza aeriană a SUA acolo este "una mare (şi) puternică".

Zona disputată în nordul Siriei "nu are nimic de-a face" cu Statele Unite, a mai declarat Donald Trump, distanţându-se de conflictul de acolo.

"Soldaţii noştri nu sunt în calea răului, aşa cum nici nu ar trebui să fie, în timp ce două ţări luptă pentru un teritoriu care nu are nimic de-a face cu noi. Şi kurzii sunt mult mai în siguranţă în acest moment", a insistat Trump, făcând aparent referire la deplasarea forţelor guvernelor rus şi sirian către acest teritoriu.

Trump a afirmat, de asemenea, că kurzii nu sunt "îngeri".

Peste 1.000 de kurzi sirieni s-au refugiat în Irak

 

Aproape o mie de kurzi din Siria s-au refugiat în ultimele patru zile în Kurdistanul irakian, în urma ofensivei militare a Turciei în nord-estul sirian, transmite AFP.

'Miercuri, în jur de 800 de refugiaţi sirieni au intrat în Kurdistanul irakian', a declarat pentru AFP Rashid Hussein, de la Autoritatea pentru refugiaţi a regiunii autonome.

Printre aceştia, '285 de refugiaţi sirieni, în majoritate femei şi copii, au sosit în tabăra de la Berdarch, în provincia Dohouk', de la frontiera cu Siria, 'şi alţi 540 de refugiaţi sunt pe drum spre tabără', a precizat el.

Sâmbătă seara, Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM) raporta că '182 de kurzi sirieni' au 'traversat frontiera spre Kurdistanul irakian pentru a scăpa de bombardamentele din nord-estul sirian'.

La solicitarea France Presse, Ismail Ahmed, responsabil pentru afaceri umanitare al Consiliului provincial din Dohouk, a declarat că este vorba despre 'kurzi sirieni rezidenţi deja în Kurdistanul irakian, care au fost în vizită la apropiaţi de-ai lor în Siria, după care au repornit în celălalt sens din cauza bombardamentelor'.

În nord-estul Irakului există încă numeroase tabere de refugiaţi, în care şi-au găsit adăpost irakieni după ce Statul Islamic a reuşit să preia controlul asupra unor mari teritorii din Irak în 2014.

Autorităţile regiunii autonome au ridicat totuşi corturi suplimentare pentru a-i primi pe refugiaţii sirieni, au constatat jurnaliştii AFP.

Organizaţiile neguvernamentale care acţionează în Kurdistanul irakian s-au declarat în stare de alertă de când Turcia a declanşat joia trecută o operaţiune militară în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile de protecţie a poporului (YPG), aliata occidentalilor în lupta împotriva jihadiştilor.

Erdogan exclude varianta unui armistițiu

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut miercuri forţelor kurde să depună armele şi să se retragă din nordul Siriei, respingând apelul la încetarea focului al lui Donald Trump care şi-a trimis în Turcia vicepreşedintele pentru a ajunge la un acord, relatează France Presse şi Reuters.

La exact o săptămână după declanşarea ofensivei turce împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG), un nou epicentru al conflictului care sfâşie ţara din 2011 a apărut deja în nordul Siriei.

Datorită unui acord cu forţele kurde regimul a revenit în regiunile care i-au scăpat de sub control de ani buni şi Moscova a început să umple golul lăsat de retragerea forţelor americane.

Criticat dur la Washington pentru că ar fi dat undă verde operaţiunii turce, preşedintele american a cerut Ankarei să-şi oprească ofensiva şi a autorizat sancţiuni împotriva Turciei.

În acest context, Trump a decis să-l trimită în Turcia pe vicepreşedintele său Mike Pence şi pe secretarul de stat Mike Pompeo cu misiunea de a obţine încetarea focului.

Erdogan, care a declarat că nu este dispus să discute decât cu Trump, se va întâlni joi cu cei doi responsabili americani, a indicat preşedinţia turcă.

În ceea ce priveşte un armistiţiu, Erdogan a exclus deja "să se aşeze la masa teroriştilor", o expresie pentru YPG, şi a susţinut că pentru ca ofensiva să se încheie forţele kurde trebuie să depună armele şi să se retragă.

Ofensiva poate înceta doar dacă "toţi teroriştii depun armele (...) şi părăsesc zona de securitate pe care am stabilit-o, cât mai curând, în această noapte", a declarat Erdogan în faţa membrilor formaţiunii sale islamo-conservatoare, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), în parlament.

El a făcut referire la o zonă tampon de 444 km lungime de-a lungul graniţei Turciei cu Siria până în Irak şi de 32 de kilometri în profunzime în teritoriul sirian.

"Nicio putere nu ne poate opri până nu realizăm acest obiectiv", a declarat Erdogan, la adresa aliaţilor săi din NATO, în ciuda ameninţărilor americane cu sancţiuni mai severe, embargourilor privind vânzările de arme europene şi cererilor de încetare a focului.

"Veniţi să luaţi partea Turciei în această luptă, nu împotriva ei. Măcar nu vă mai amestecaţi", le-a spus el aliaţilor occidentali ai Turciei, care au condamnat incursiunea.

"Pentru cei care ne ameninţă cu sancţiuni economice în legătură cu Siria: fiecare rană pe care o provocaţi economiei noastre va declanşa o rană mai mare asupra economiei voastre", a mai declarat Erdogan în aplauze şi ovaţii în parlament, referindu-se la avertismentul Statelor Unite privind sancţiuni economice suplimentare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Erdogan: Turcia „nu va declara niciodată un armistiţiu” în Siria. Putin l-a invitat în Rusia
Erdogan: Turcia „nu va declara niciodată un armistiţiu” în Siria. Putin l-a invitat în Rusia

Președintele turc Recep Erdogan a anunțat că „nu va declara niciodată un armistițiu” în Siria, înainte să își atingă toate obiectivele, respingând astfel propunerea Statelor Unite de a interveni pentru a media un armistițiu.

Reacția tranșantă a Turciei la sancțiunile SUA. Ofensiva în Siria continuă „cu sau fără susținerea lumii”
Reacția tranșantă a Turciei la sancțiunile SUA. Ofensiva în Siria continuă „cu sau fără susținerea lumii”

Turcia a anunţat marţi că îşi va continua operaţiunea militară în nordul Siriei "cu sau fără susţinerea" lumii şi denunţă "târgul murdar" încheiat între forţele kurde şi regimul de la Damasc, relatează AFP, potrivit Agerpres.

SUA cer Turciei să oprească acțiunea militară din Siria. Sancțiuni economice pentru Ankara
SUA cer Turciei să oprească acțiunea militară din Siria. Sancțiuni economice pentru Ankara

Statele Unite cer oprirea imediată a ofensivei turce în Siria.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.