Forțele Kievului au lansat un nou atac cu rachete occidentale asupra Rusiei. Varianta Moscovei, contrazisă de localnici
Șeful NATO, Mark Rutte, s-a întâlnit, miercuri seara, la Bruxelles, cu președintele Volodimir Zelenski și cu cei mai importanți lideri europeni.
Primul punct pe ordinea de zi a fost sprijinirea Ucrainei, în contextul revenirii la Casa Albă a republicanului Donald Trump.
Kievul pare tot mai dispus să accepte compromisuri, dacă va primi garanții de securitate solide.
Între timp, toată lumea așteaptă replica Moscovei la atentatul în care a fost asasinat șeful trupelor nucleare și chimice rusești.
Mieruri, Ucraina a lansat încă un atac cu rachete asupra teritoriului inamic.
Armata ucraineană a atacat cu rachete Storm Shadow o fabrică importantă din regiunea rusă Rostov, unde erau produse componente și combustibili pentru rachete.
Localnicii au numărat cel puțin trei lovituri directe, în ciuda faptului că oficialii de la Moscova au declarat că dispozitivele occidentale au fost doborâte de antiaeriană.
Între timp, la Bruxelles, liderul ucrainean, Zelenski, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO. Au discutat despre sprijinul occidental pentru anul viitor.
Mark Rutte, secretarul general al NATO: "Trebuie să ne asigurăm că președintele (Zelenski), echipa sa și Ucraina sunt în cea mai bună poziție posibilă în ziua în care vor decide să înceapă negocierile de pace. Asta înseamnă că trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că, în ceea ce privește apărarea antiaeriană și alte sisteme de arme, oferim tot ce e posibil".
Liderul unui stat NATO: "Occidentul a împins Ucraina într-o situație dificilă"
Nu toate țările NATO sunt, însă, pe aceeași lungime de undă.
Robert Fico, premierul Slovaciei: "Ucraina nu va fi invitată în NATO. Va pierde o treime din teritoriul său. Vor exista forțe militare străine acolo. Acesta este, probabil, rezultatul conflictului lipsit de sens care continuă în Ucraina de trei ani. Din nou, înțeleg faptul că e o încălcare a dreptului internațional din partea Rusiei, dar Occidentul a împins Ucraina într-o situație dificilă".
La Moscova, localnicii au adus flori la locul exploziei în care și-a pierdut viața generalul Kirilov.
Șeful trupelor nucleare și chimice ale armatei ruse fusese pus sub acuzare de Ucraina, pentru crime de război, cu doar 24 de ore înainte.
Kremlinul a criticat vehement atentatul.
Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe: "SBU (Serviciul de securitate al Ucrainei) si regimul de la Kiev sunt unelte controlate de anglo-saxoni, care sunt principalii beneficiari ai terorismului practicat de Ucraina".
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Acest asasinat dovedește o dată în plus ca regimul de la Kiev apelează la metode teroriste. Iar asta demonstrează justetea actiunilor noastre in cadrul operatiunii militare speciale (din Ucraina)".
Washingtonul a negat orice amestec, dar a tinut sa faca unele precizari esentiale despre generalul Kirilov.
Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american: "Vorbim insa de un general care a fost implicat într-o serie de atrocităţi, inclusiv folosirea de arme chimice împotriva armatei ucrainene".
Rămâne de văzut cum va răzbuna Vladimir Putin moartea generalului său. Atentatul este văzut drept un atac direct la autoritatea liderului de la Kremlin, care urmează să țină chiar astăzi o conferință de presă amplă cu presa străină acreditată la Moscova. Va discuta, prin telefon, și cu cetățeni ruși, în cadrul unui eveniment televizat.