Forțele israeliene au lansat un raid asupra cartierului general militar al Hamas din Gaza. Ce au lăsat teroriștii în urma lor
Forțele israeliene continuă să lovească sute de ținte în Fâșia Gaza, în încercarea de a-i elimina pe teroriștii Hamas.
Dar anunță că vor face în fiecare zi, pauze de patru ore în operațiunile militare, pentru a le permite civililor să fugă din calea bombardamentelor. Între timp, Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, susține că Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra a cel puțin trei spitale.
Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!
Raid în „inima” orașului Gaza
Trupele israeliene au efectuat pentru prima dată un raid asupra cartierului general militar al Hamas în apropierea spitalului Al-Shifa, din orașul Gaza.
Totodată, au dat publicității o fotografie în care au marcat cu roșu toate clădirile din centrul orașului Gaza sub care s-ar baricada teroriștii. Totodată, anunță că au găsit un lansator de rachete al islamiștilor, ascuns într-un container.
Noaptea trecută, rachetele au căzut în apropierea a cel puțin trei spitale din nordul orașului Gaza.
În interiorul spitalului indonezian s-a instalat panica.
Armata israeliană susține că spitalul indonezian era folosit de Hamas pentru a-și proteja operațiunile subterane, lucru negat cu tărie de guvernul de la Jakarta.
Alte explozii au fost în apropierea spitalului Al Shifa, unde s-ar afla principalul centru de operațiuni al teroriștilor Hamas.
Atacurile de azi-noapte au făcut zeci de victime, anunță autoritățile palestinene.
Civilii fug spre sudul enclavei
De vineri, timp de patru ore în fiecare zi, luptele vor înceta pentru ca civilii din nordul Fâșiei să se mute spre sud.
John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe: „Vor exista de acum două coridoare umanitare prin care oamenii vor putea pleca din zonele ostile din nordul Fâşiei Gaza. Israelienii ne-au transmis că în aceste zone nu vor avea loc operațiuni militare pe durata pauzei (umanitare)”.
Joi, 80.000 de palestinieni au fugit din nordul enclavei spre sud. Este cel mai mare număr din ultimele cinci zile de la deschiderea coridorului umanitar.
Localnic: „Merg pe jos de trei ore. Îmi car toată casa în spate, suntem refugiați, în suferință, nu știu unde sunt ai mei și nu știu ce ne așteaptă”.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Nu urmărim să guvernăm Gaza, nu vrem să o ocupăm, ci vrem să îi oferim acesteia și nouă un viitor mai bun în întregul Orient Mijlociu. Nu va exista o încetare a focului până când nu vor fi eliberați ostaticii israelieni”.
Alți ostatici ar putea fi eliberați
Între timp, Jihadul islamic palestinian a publicat o înregistrare video cu doi ostatici pe care ar intenționa să-i elibereze din motive umanitare.
Femeie ostatică: „Numele meu e Hanna Katsir și provin din kibuțul Niroz. În prezent, mă aflu într-un loc care nu îmi aparține și îmi e dor de casa mea, de copiii mei, de soțul meu, Rami. Sper că voi putea să vă văd săptămâna viitoare”.
În imagini apare şi un băiat de numai 13 ani.
Băiat ostatic: „Numele meu este Yagil Yaakov. Am 13 ani. Mi-e foarte dor de familia mea și de prietenii mei și vreau să le spun că îi iubesc”.
Abu Hamza, purtător de cuvânt al Brigăzilor Quds: „Eliberarea lor va fi posibilă dacă pe teren vor fi îndeplinite condițiile corespunzătoare de securitate”.
Reporter: Aveți vreun mesaj pentru familiile care au ostatici în Gaza?
Joe Biden: Nu ne vom opri până nu îi vom elibera.
Între timp, atacurile se intensifică și pe alte fronturi. Yemen a revendicat un atac aerian asupra oraşului Eilat, din sudul Israelului, iar în Cisiordania, cel puţin 14 palestinieni au fost ucişi în urma unui raid al armatei israeliene asupra taberei de refugiaţi din Jenin.