Filmul atacului terorist din Viena. Mărturia unui român: „Se așteaptă să fie valul doi. S-a instalat teama”

×
Codul embed a fost copiat

Orașul Viena a fost zeci de ore paralizat, după „atacul terorist islamist" comis luni seară în centru, unde terasele erau pline de oameni, chiar înainte să intre în vigoare a doua carantină pentru combaterea pandemiei.

 

Un individ a deschis focul în inima Vienei și a ucis cel puţin patru oameni, doi bărbaţi şi două femei şi a rănit alte 15 persoane. Șapte răniți sunt în stare foarte gravă. Mobilizate extraordinar de prompt la fața locului, forţele de securitate l-au împuşcat mortal pe terorist. Inițial, s-a crezut că au fost mai mulți atacatori. Ulterior, ministrul austriac de Interne a anunțat că nu s-au găsit dovezi în acest sens.

Primele focuri de armă s-au auzit în jurul orei opt seara, în apropierea principalei sinagogi din centrul Vienei, în acel moment închisă.

Un rabin a văzut de la fereastra apartamentului său cum cel puțin un individ, înarmat până în dinți, trăgea în neștire asupra oamenilor de la terasele din zonă.

Citește și
Cancelarul austriac Sebastian Kurz, depune o coroana in memoria victimelor atacului din Viena
Cancelarul Sebastian Kurz, după atacul din Viena: "Austria se confruntă cu o luptă între civilizație și barbarie"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cum s-a desfășurat atacul terorist din Viena
 

Schlomo Hofmeister, rabin: „A fost o noapte caldă, au fost în jur de 20 de grade Celsius, aşa că oamenii stăteau afară la terase. Dar atacatorul a tras direct în ei. Armele erau de calibru mare. Numai în faţa clădirii noastre s-au tras în jur de 100 de gloanţe.”

Panica s-a instalat fulgerător. Oamenii au rupt-o la fugă de la terase, s-au baricadat în localuri, cu luminile stinse, în timp ce ambulanțele goneau nebunește cu sirenele pornite.

Laura Hant, româncă stabilită în Viena: „Eu personal și cu colegii mei ne aflăm izolați într-un restaurant din sectorul 11 al Vienei. Nu putem să părăsim localul, stăm efectiv cu lumina stinsă și autoritățile ne roagă să nu ieșim pe stradă. Este efectiv o teroare în acest oraș în acest moment. Se pare că situația este atât de gravă încât autoritățile au hotărât ca armata să intervină pentru a proteja populația."

Daniela Giugle, româncă stabilită în Viena: „Nu știu cine, ce, se trage dintr-o parte în alta, de-abia am apucat să ajung la mașină. Încă nu se adunase poliția, deci cine a apucat să scape, a scăpat atunci, restul toți sunt închiși acolo.”

Cei surprinși de atac pe străzi ori în magazine au început să alerge încotro vedeau cu ochii, fără să știe în ce direcție e sigur.

Femeie: „Pentru că nu ştiam dacă fugim în direcţia bună, ne-am ascuns într-un hotel.”

Nouă minute de teroare pură. Asta au trăit vienezii, din momentul în care austriacul de origine albaneză a început să tragă cu kalașnikovul lângă sinagoga Seitenstettengasse, în centrul capitalei și până când a fost doborât de poliție pe treptele bisericii Saint Rupert. Vienezii au fost atacați și în alte cinci locuri, toate la o distanță de 200-300 de metri unele de altele: Morzinplatz, Salzgries, piața de carne, piața fermierilor și Graben.

În împrejurările date, oricine era suspect, așa că polițiștii au oprit și verificat numeroși bărbați care s-au nimerit în perimetrul de risc. 

Spectatorii Operei de Stat au părăsit sub escortă spectacolul, ultimul înainte de noua carantină impusă de valul al doilea al pandemiei.

Capitala Austriei s-a transformat în câteva minute în zonă de război
 

Elicoptere survolând centrul Vienei, filtrele stabilite prin tot orașul, trupele antitero mișunând peste tot cu armele la vedere: în câteva minute, capitala Austriei s-a transformat în zonă de război.

Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Austria: „Am primit câteva telefoane ieri, la Consulat. Au existat unii cetățeni români care au fost blocați în interiorul unor restaurante, de exemplu, dar blocați de poliția vieneză, care dorea să îi protejeze, să nu îi lase să iasă, în condițiile în care nu se știa care este starea de securitate pe străzile Vienei."

Andi Radiu, jurnalist stabilit în Viena: „Zona interioară a orașului, vorbim de centrul orașului, unde au fost răniții și morții, s-a creat un fel de zonă de triaj pentru a se putea clasifica persoanele rănite în funcție de gravitatea rănilor și de urgențele care sunt. Din cauza atacului, centrul Vienei este înconjurat de polițe, transportul public oprit în toată zona, practic centrul Vienei este sigilat."

Poliția din Viena a fost inundată de mii de filmulețe de amator cu momentele atacului, surprinse în diverse puncte. O echipă formată din 35 de polițiști criminaliști le examinează cu mare atenție în căutare de indicii utile.

Alin Constantin, român stabilit în Viena: „Se iese și se intră doar sub control în Viena, pentru că din persoanele care au tras, încă nu i-au prins pe toți. Foarte multă lume se așteaptă ca în seara asta să fie valul doi. S-a instalat teama."

Mirabela Marc, româncă stabilită în Viena: „Dacă timpul și munca ne permite, trebuie să stăm cât mai mult în casă. În Viena sunt suspendate cursurile elevilor. Cei care merg la muncă, merg cu sufletul la gură. Nimeni nu se simte confortabil nici în mijloacele de transport în comun. Zona Vienei este închisă. Se circulă numai cu restricții, tramvaiele circulă până într-un anumit punct, metrourile nu opresc acolo."

Câte atentate teroriste au avut loc în Europa până în prezent
 

Până acum, Austria a fost ferită de valul de atentate teroriste islamiste, care s-a abătut asupra democrațiilor europene, începând cu Franța în 2015 la Charlie Hebdo și Saint Denis și a continuat cu băi de sânge comise în Belgia, la Bruxelles, Franța din nou, la Nisa, Germania, la Târgul de Crăciun, Anglia, în două rânduri, apoi Barcelona și iar Germania și iar Franța.

Cinci ani de atacuri comise de celule izolate ale Statului Islamic sau indivizi radicalizați, care au îndoliat exact țările care le-au oferit un cămin și o viață bună. 400 de victime inocente.

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Mesajul SRI, după atentatul de la Viena. Ce riscuri sunt în România
Mesajul SRI, după atentatul de la Viena. Ce riscuri sunt în România

SRI a transmis un mesaj după recentul atentat de la Viena, identificând un profil care se repetă în mai multe asemenea evenimente: cel al lupului singuratic cu simpatii jihadiste, dar care nu are legături cu o organizație teroristă cunoscută.

Cancelarul Sebastian Kurz, după atacul din Viena:
Cancelarul Sebastian Kurz, după atacul din Viena: "Austria se confruntă cu o luptă între civilizație și barbarie"

Cancelarul Sebastian Kurz susține că atacul terorist de la Viena nu este o dispută între creștini și musulmani sau între austrieci și migranți, ci o luptă între cei mulți care cred în pace și puținii care vor război.

Prima fotografie cu teroristul din Viena. A postat imagini când jura credință ISIS
Prima fotografie cu teroristul din Viena. A postat imagini când jura credință ISIS

Bărbatul doborât de poliție în Viena luni seară după ce a ucis mai mulți civili a postat în trecut pe contul său de Instagram imagini din momentul în care a depus un jurământ de credință față de ISIS, transmite publicația germană Bild, citată de wien24.

Mărturiile unor români prinși în mijlocul terorii din Viena. „Cine a apucat să scape, a scăpat atunci”
Mărturiile unor români prinși în mijlocul terorii din Viena. „Cine a apucat să scape, a scăpat atunci”

A fost o noapte de teroare în Viena, unde mai mulți indivizi înarmaţi au tras fără milă în locuitorii capitalei austriece. Cel puţin patru civili au fost uciși şi alți 14 au fost răniți, din care șase sunt în stare gravă.

Atac terorist în Viena: 4 civili au murit şi 14 sunt răniţi. Un atacator a fost ucis
Atac terorist în Viena: 4 civili au murit şi 14 sunt răniţi. Un atacator a fost ucis

Patru persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite, după un schimb de focuri în centrul orașului Viena, ministrul de Interne vorbind despre un atac terorist.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.