Cine este atacatorul împușcat de polițiști: un tânăr de 20 de ani, eliberat condiționat, care voia să plece în Siria

Ultima actualizare: 03-11-2020 12:45

Atacatorul de la Viena este un tânăr în vârstă de 20 de ani care avea la activ o condamnare pentru implicare într-o organizaţie teroristă, a declarat ministrul austriac de interne Karl Nehammer pentru agenţia APA.

Nehammer a subliniat că atentatorul este în mod cert un adept al organizaţiei islamiste radicale Stat Islamic.

Kujtim Fejzulai a fost condamnat la 25 aprilie 2019 la 22 luni de detenţie pentru că încercase să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic.

La 5 decembrie a fost eliberat condiţionat, beneficiind de prevederile Legii penale juvenile, a mai spus ministrul, citat de Agerpres.

Poliţia a percheziţionat 15 locuinţe şi a reţinut câteva persoane având legături cu agresorul, a precizat acelaşi responsabil.

În urma atacului terorist de marţi, guvernul austriac a declarat trei zile de doliu naţional, de marţi până joi, scrie agenţia dpa.

Un tânăr cu "rădăcini albaneze", născut şi crescut în Capitala Austriei

 

Atacatorul împuşcat este cunoscut serviciilor de informaţii interne ca fiind unul dintre cei 90 de islamişti austrieci care doreau să plece în Siria, a declarat marţi și redactorul şef al săptămânalului Falter, citat de Reuters.

Florian Klenk susține într-o postare pe Twitter că numele atacatorului este Kurtin S. și avea "rădăcini albaneze", dar părinţii săi erau originari din Macedonia de Nord. El însă nu a oferit despre sursa acestor informaţii.

Poliţia credea că el nu era capabil să planifice un atentat la Viena, a adăugat Klenk.

Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi şapte victime ale atacului de la Viena se află în stare critică, prezentând risc vital major, a anunţat agenţia de presă austriacă APA, citând o purtătoare de cuvânt a Serviciului de sănătate.

În total, 17 victime ale atacului primesc îngrijiri în diferite spitale, în special pentru răni prin împuşcare şi tăieturi, a spus aceeaşi purtătoare de cuvânt. Alţi 10 pacienţi cu leziuni uşoare sunt în stare de şoc, a adăugat ea.

Autorităţile austriece au sugerat că în atacurile de luni seara ar fi fost implicaţi mai mulţi atacatori, dintre care unul a fost ucis. Acesta avea asupra sa o puşcă de asalt şi mulajul unei centuri explozive. În prezent, anchetatorii încearcă să stabilească dacă este posibil ca acesta să fi acţionat de unul singur, în condiţiile în care tiruri au avut loc în cel puţin şase locuri diferite, conform agenţiilor de presă internaţionale.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO