Festival de turtă dulce la Tallinn, în Estonia. Toma principală a evenimentului: moda
Capitala turtei dulci este, în fiecare iarnă, preț de câteva zile, în Estonia.
La Tallinn are loc un festival dedicat acestui desert aromat și toate produsele expuse, multe dintre ele adevărate opere de artă, sunt doar din aluat atent pregătit.
Anul acesta, tema principală a evenimentului a fost moda.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
La festivalul din Tallinn, la fel ca în alți ani, vizitatorii au putut admira opere de artă dulci. La editia de acum, printre exponate si-au facut loc cizme si haine realizate din aluat aromat.
Marie-Liis Laanemaa, artist, organizator al expoziției: „În fiecare an avem o temă diferită, iar tema din acest an este moda. Avem aici arhitecți, designeri, artiști, creatori de modă”.
Jasmine Kulagina, designer: „Oamenii întreabă dacă pot să cumpere un exponat. Chiar dacă am permite comercializarea lor, exponatele sunt atât de delicate, încât s-ar rupe imediat. Așa că nici nu ne gândim să le vindem”.
Sven Sester, vizitator, parlamentar din Estonia: „E incredibil ce pot face oamenii cu turta dulce. Obiecte diferite, forme diferite. Se poate vedea că sunt făcute din toată inima. Și e foarte plăcut să le privești”.
Multe dintre obiectele din turtă dulce sunt create cu ajutorul formelor. Asa că un bărbat din Letonia a decis să reînvie vechea tradiție a formelor sculptate in lemn.
Janis Balodis, sculptor în lemn: „Peste tot sunt doar forme din silicon sau din metal. Una din lemn este foarte specială, tradițională. Eu folosesc lemn de plop. Durează o jumătate de zi, uneori chiar o zi întreagă”.
Curioşii care au ajuns la festival au avut ocazia să participe la ateliere de lucru. Acolo au primit şansa de a învăţa să pregătească acest desert atât de iubit. Coca este frământată cu o lună înainte de a fi coaptă şi este depozitată în congelator.
Pentru varianta din Estonia şi pentru cea din Letonia este nevoie și de un sirop special, din miere și apă, care e încălzit la foc mic, apoi amestecat cu zahăr caramelizat. Făina este opărită și adăugată treptat în cocă. La final, în compoziție se pun condimente, care dau desertului aroma și culoarea perfecte.