Fenomenul "omului-statuie", protestul lipsit de violenta din Istanbul care face valuri pe internet
Un barbat statea in picioare, in Piata Taksim din Istanbul, fara sa vorbeasca si fara sa se miste, de mai multe ore, o actiune pasnica, intr-un loc in care autoritatile turce au interzis reuniuni, el intrigand si fascinand sute de persoane.
El a venit luni seara si s-a instalat in mijlocul pietei, la cativa zeci de metri de Parcul Gezi. Parcul, locul de unde a pornit o miscare de contestare a premierului Recep Tayyip Erdogan, este pazit de zeci de politisti, in urma operatiunii dure, sambata seara, a unor unitati antirevolta, care au golit-o de mii de manifestanti cu ajutorul gazelor lacrimogene si tunurilor cu apa.
Dupa cinci ore, barbatul se afla in continuare acolo, cu mainile in buzunare, un rucsac si sticle cu apa la picioare. El priveste fix un portret al fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, instalat pe sediul unui fost centru cultural.
Vestea actiunii sale s-a propagat cu mare viteza pe retele de socializare. Pe Twitter apare cu hashtagul #Duranadam, "barbat-statuie". Sute de persoane au venit sa il vada.
Autorul acestei actiuni inedite la Istanbul, care vizeaza sa evite interdictia de a manifesta si ocuparea Pietei Taksim, in urma evacuarii Parcului Gezi, se numeste Erdem Gunduz.
Acest coregraf din Istanbul este ajutat de prieteni, care impiedica sute de persoane prezente sa se apropie de el si care ii dau apa.
"Vrem sa evitam orice provocare. Trebuie sa fie singur in mijlocul pietei, altfel politia, sub pretextul unei reuniuni, va dispersa pe toata lumea", declara Asma, o tanara care incearca sa impinga multimea inapoi.
Treptat, un lant uman inchide un cerc imens in jurul lui. Indemnurile de a parasi piata se multiplica. Tineri se cearta, din cauza dezacordului cu privire la strategia de adoptat.
Obiectivul coregrafului este sa stea acolo timp de o luna, alternand 24 de ore de imobilitate cu trei ore de odihna, timp in care va fi inlocuit de unul dintre prietenii sai. Actiunea sa creaza imitatori. O mana de tineri stau in picioare ca el si privesc fix portretul lui Atatürk.
Insa politia decide rapid altceva. Zeci de politisti intra in piata. "Barbatul-statuie" poate sa plece, protejat de zeci de persoane. Altii au mai putin noroc. Aproximkativ zece tineri manifestanti sunt arestati de catre politie, sub obiectivele fotografilor, si urcati intr-un vehicul al politiei.
Dupa evacuarea Parcului Gezi, sambata seara, manifestanti au anuntat ca este necesar sa se reflecteze la "noi mijloace de manifestare" a opozitiei fata de seful Guvernului, dupa mai bine de doua saptamani de contestare in Parcul Gezi, in Piata Taksim si intr-o serie de orase din Turcia. Erdem Gunduz poate ca a inventat unul.
Gestul sau a creat imitatori. Marti dimineata, o tanara i-a luat locul lui Erdem. In picioare, in Piata Taksim, ea citeste o carte, legata la ochi cu o esarfa.