Fenomen fără precedent în Canada. Refugiaţi din Siria, Yemen sau Haiti, stabiliţi în SUA, cer azil
Canadienii se confruntă cu un fenomen fără precedent. Tot mai mulţi refugiaţi din Siria, Yemen sau Haiti, stabiliţi în Statele Unite, trec frontieră cu Canada. Sunt atât de numeroşi încât armata canadiană a ridicat corturi la graniţa.
Incertitudinea semănată de administraţia Trump şi tensiunile rasiale tot mai accentuate i-au împins nu doar pe străini, dar şi pe americani să solicite azil în vecini.
De câteva luni, agenţii de la acest punct de frontieră dintre Statele Unite şi provincia canadiană Quebec au de lucru până peste cap. În fiecare zi, iau în primire zeci de oameni care abandonează pământul american că să-şi încerce norocul în Canada.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt numeroşi sirieni, dar şi refugiaţi din Yemen, două ţări aflate pe "lista neagră" a preşedintelui Donald Trump.
"Aveai o viaţă în Statele Unite. Mergeai la şcoală, aveai o slujba şi, cu toate acestea, ai hotărât să pleci, să vii în Canada şi s-o iei de la zero. Fiindcă nu mai am un viitor acolo".
Toţi se tem că protecţia primită în Statele Unite le va fi retrasă de administraţia Trump. Pe fondul unor tensiuni rasiale tot mai accentuate s-a mărit şi numărul cetăţenilor americani care iau drumul Canadei.
Cei care trec graniţa primesc acest avertisment de la poliţişti: "Doamna, dacă treceţi graniţa, va vom aresta, la fel că pe toţi cei de aici."
Această e şi ideea. Odată reţinuţi, cei care ajung în Canada pot solicită azil politic.
Luna trecută au intrat în Quebec din Statele Unite aproape trei mii de persoane. În prima jumătate a acestei luni numărul s-a apropiat de patru mii.
Vin atât de mulţi încât armata canadiană a ridicat corturi la graniţa, unde sunt găzduiţi cei care aşteaptă să le fie procesat dosarul. Majoritatea sunt duşi apoi la Montreal, unde centrele de primire sunt supraaglomerate şi solicitanţii de azil au ajuns să fie adăpostiţi în stadionul olimpic.
Autorităţile canadiene încearcă să tempereze entuziasmul nou-veniţilor şi le transmit că nu toţi cei care au trecut graniţa vor putea rămâne în Canada.