Facebook admite ca a fost exploatat de guverne. "Incercari de a manipula discursul civic si de a induce oamenii in eroare"
Facebook a recunoscut, in mod public, ca platforma sa de socializare a fost exploatata de guverne care au incercat sa manipuleze opinia publica in tarile lor, inclusiv in timpul alegerilor prezidentiale din Statele Unite ale Americii si Franta.
Compania a promis ca va creste nivelul de securitate pentru a combate astfel de "operatiuni de informare", informeaza The Guardian.
Intr-un raport intocmit de echipa de securitate a companiei si publicat joi, Facebook a detaliat tehnici subtile si bine finantate utilizate de natiuni si alte organizatii pentru a distribui informatii inselatoare, in scopuri geopolitice. Aceste eforturi ajung dincolo de "stirile false", potrivit companiei, si includ crearea de continut, colectarea de date si conturi false, folosite pentru a ”amplifica” un anumit punct de vedere, dar si pentru a starni neincredere in institutii politice si pentru a raspandi confuzie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”A trebuit sa ne concentram, din punct de vedere al securitatii, nu doar pe comportamentul abuziv obisnuit, precum spargerea unor conturi, softuri rau intentionate, spamuri si fraude financiare, ci si pe incercari de a manipula discursul civic si de a induce oamenii in eroare”, a transmis compania.
Facebook a suspendat 30.000 de conturi in Franta inaintea alegerilor prezidentiale.
Compania a transmis ca prioritatea sa este de a inlatura conturile suspecte ce aveau un numar mare de mesaje publicate si un public numeros.
Compania a mai explicat ca a monitorizat "cateva situatii" care se potrivesc cu modelul operatiunilor de informare din timpul alegerilor prezidentiale din SUA. Compania a detectat ”actori rau intentionati” care foloseau social media pentru a distribui informatii furate din alte surse, precum conturi de e-mail ”cu intentia de a aduce atingere reputatiei unor tinte politice specifice”. Aceasta tehnica a inclus crearea unor site-uri dedicate pentru a gazdui datele furate si crearea unor conturi pe retele de socializare si a unor pagini pentru a directiona oamenii catre aceste informatii.
In acelasi timp, alti actori rau intentionati au creat conturi de Facebook false pentru a amplifica teme relationate cu subiectele prezentate in datele furate.
Facebook nu a specificat la ce date furate a facut referire. Insa, potrivit The Guardian, zeci de mii de e-mailuri au fost obtinute de hackeri din contul de Gmail al lui John Podesta, presedintele de campanie al lui Hillary Clinton, informatiile fiind publicate de Wikileaks.
Facebook nu a numit niciun stat, desi a precizat ca investigatia companiei "nu contrazice" descoperirile unui raport din ianuarie al directorului comunitatii de informatii a SUA, care a subliniat implicarea Rusiei in alegeri.
Rusia a fost, de asemenea, implicata in obtinerea unor informatii online legate de Emmanuel Macron, potrivit unui raport al cercetatorilor firmei japoneze de antivirus Trend Micro, publicat in aceasta saptamana.
Facebook s-a angajat sa monitorizeze incercarile de a manipula platforma, sa dezvolte noi modalitati de a identifica conturi false, sa educe utilizatorii ale caror conturi risca sa fie atacate despre felul in care isi pot pastra informatiile in siguranta, si sa sprijine programele societatii civile in domeniul educatiei media.
"Intelegem ca in mediul informational actual, retelele de socializare joaca un rol important in facilitarea comunicarii – nu numai in perioada unor evenimente precum alegerile, ci in fiecare zi. In anumite circumstante, totusi, recunoastem ca riscul ca unii actori rau intentionati sa foloseasca Facebook pentru a induce in eroare oamenii sau pentru a promova comunicarile eronate", arata raportul.
Sursa: News.ro
Etichete: Franta, facebook, exploatare, securitate, propaganda, america,
Dată publicare:
28-04-2017 11:36