Facebook ar putea primi o amendă uriaşă în SUA pentru posibile scurgeri de informaţii

Facebook

Comisia Federală pentru Comerţ din Statele Unite ale Americii (FTC) a deschis o investigaţie privind Facebook, care ar putea aduce reţelei de socializare o amendă uriaşă.

Investigația a fost declanșată ca urmare a suspiciunilor că ar fi facilitat utilizarea datelor a 50 de milioane de utilizatori de către o companie implicată în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump, relatează agenţia EFE.

Această investigaţie a fost declanşată după ce, la finele săptămânii trecute, au apărut dezvăluiri conform cărora compania de consultanţă Cambridge Analytica ar fi avut acces, în 2014, la datele companiei conduse de Mark Zuckerberg, ceea ce ar reprezenta o clară violare a condiţiilor de confidenţialitate ale reţelei de socializare.

În urma acuzaţiilor, gigantul tehnologic s-a declarat "scandalizat" şi a argumentat că ceea ce s-a întâmplat a fost cauzat de faptul că a fost înşelat de firma britanică.

"Suntem scandalizaţi, pentru că am fost înşelaţi. Ne-am angajat să consolidăm puternic politicile noastre pentru protejarea datelor utlizatorilor şi vom face paşii necesari în acest sens", au afirmat reprezentanţii companiei, într-un comunicat de presă.

Citește și
Romano Floriani Mussolini
Imagini revoltătoare în Italia. Salutul nazist după un gol marcat de strănepotul lui Mussolini. VIDEO

Ulterior, vicepreşedintele companiei, Paul Grewal, a afirmat, printr-un comunicat, că "inima" companiei este protejarea informaţiilor utilizatorilor şi cere acelaşi angajament utilizatorilor care folosesc aplicaţiile Facebook.

"Dacă aceste rapoarte sunt adevărate, este un abuz grav privind regulile noastre. Toate părţile implicate, inclusiv SCL Group/Cambridge Analytica, Christopher Wylie şi Aleksandr Kogan, ne-au asigurat că au distrus datele în cauză", a precizat Grewal.

"În lumina noilor informaţii, conform cărora datele nu ar fi fost distruse, i-am suspendat de la Facebook pe aceşti trei actori principali, în aşteptarea mai multor date. Vom face tot ce este necesar pentru a garanta că datele respective vor fi distruse odată pentru totdeauna şi vom lua toate măsurile împotriva celor care au comis această infracţiune", a adăugat Paul Grewal.

Conform presei britanice, compania de consultanţă, care a colaborat cu echipa lui Donald Trump în timpul campaniei electorale din 2016, a folosit informaţiile respective pentru dezvoltarea unui program informatic menit să estimeze deciziile votanţilor pentru a le putea influenţa.

Nu este pentru prima dată când Facebook se află în centrul criticilor pentru rolul său în aceste alegeri, în contextul în care, în ultimele luni, reţeaua de socializare s-a confruntat cu numeroase acuzaţii privind difuzarea, în timpul campaniei, de ştiri false (fake news) care ar fi putut afectat intenţia de vot.

De altfel, aceste acuzaţii au determinat Facebook, precum şi motorul de căutare Google, să se angajeze, în noiembrie 2017, că vor lua măsuri pentru a opri difuzarea de ştiri cu origini dubioase, prin limitarea publicităţii.

Anterior, pe 6 septembrie, Facebook anunţase că 470 de conturi false, probabil operate din Rusia, ar fi cheltuit circa 100.000 de dolari pentru postarea de anunţuri politice pe această reţea de socializare, în ultimii doi ani.

Însă, noile acuzaţii ar putea reprezenta o lovitură pentru compania californiană, deoarece, de data aceasta, suspiciunile privesc propriile politici ale companiei.

Momentan, Facebook a respins acuzaţiile, dar, faptul că firma Cambridge Analytica a recunoscut că a avut acces la datele a milioane dintre utilizatorii săi, înseamnă ori că reţeaua de socializare a suferit un furt de date ori că a violat propriile norme şi a facilitat utilizarea arhivelor sale de către altă companie.

În 2011, Facebook s-a angajat să solicite consinţământul utilizatorilor săi înainte de a realiza anumite modificări ale condiţiilor de confidenţialitate ale utilizatorilor, ca parte a unui acord cu statul, care în acest moment acuză compania că a abuzat de utilizatori, difuzând unor companii terţe mai multe informaţii decât cele autorizate.

Din acest motiv, suspiciunea că reţeaua de socializare ar fi putut facilita acest fel de informaţii Cambridge Analytica ar însemna că a violat acordul, iar FTC ar putea să amendeze Facebook cu 40.000 dolari pe zi pentru fiecare violare de date, conform Bloomberg.

Pe de altă parte, acţiunile Facebook s-au depreciat marţi, până la mijlocul sesiunii de tranzacţionare, cu 4,7%, la Wall Street, după ce luni pierduseră până la 7% din valoare.

Acestea, însă, nu sunt singurele preocupări ale lui Mark Zuckerberg, ca a fost convocat atât de Parlamentul britanic, cât şi de cel european pentru a clarifica relaţiile existente între firma sa şi Cambridge Analytica, la care este investitor fostul şef al campaniei lui Trump din 2016, Steve Bannon.

În plus, după cum a informat The New York Times, luni, şeful de securitate a datelor de la Facebook, Alex Stamos, a anunţat că demisionează, din cauza dezacordurilor interne privind modul în care trebuie să gestioneze difuzarea de informaţii false.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Britanicii vor să-l audieze pe Zuckerberg și să percheziționeze Cambridge Analytica
Britanicii vor să-l audieze pe Zuckerberg și să percheziționeze Cambridge Analytica

Autoritatea britanică responsabilă cu protecţia datelor personale a cerut autorizaţie de percheziţie a birourilor firmei Cambridge Analytica (CA), acuzată că a obţinut ilegal date personale a milioane de utilizatori ai Facebook.

Recomandări
LIVE ACUM. Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă. Pe cine va desemna premier în noul Guvern
LIVE ACUM. Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă. Pe cine va desemna premier în noul Guvern

Președintele României, Klaus Iohannis, susține astăzi, de la ora 11:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă. Cel mai probabil, șeful statului va anunța pe cine va desemna premier al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități naționale.  

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinția României. În 2012 a fost președinte interimar, după suspendarea lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinția României. În 2012 a fost președinte interimar, după suspendarea lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.