Extremiștii plătiți de Belgrad și care-l admiră pe „despoticul” Putin, acuzați că au declanșat haosul în nordul Kosovo
NATO a anunţat că va trimite mai multe trupe în Kosovo, pentru a ajuta la combaterea protestelor violente.
Alianța nord-atlantică a calificat drept „total inacceptabile”, atacurile manifestanților sârbi din regiune, în care au fost răniți cel puțin 30 de membri ai forțelor de menținere a păcii.
Au fost zeci de răniți și în rândul protestatarilor. Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional.
După incidentele violente de luni, soldate cu zeci de răniți printre militarii KFOR, situația este în continuare tensionată în localitatea Zvecan din nordul Kosovo.
Trupele sub egida NATO au fost desfășurate după ce primari de etnie albaneză au fost instalați în trei localități din nordul Kosovo, cu o populație majoritar sârbă.
Sârbii kosovari au boicotat alegerile locale, astfel că etnicii albanezi au preluat controlul primăriilor și consililor locale, după un scrutin cu participare la vot de sub 4%.
Albin Kurti, premierul din Kosovo: „Trebuie să avem un stat de drept. Suntem o republică democratică și trebuie să ne asigurăm că în clădirile municipale, care sunt proprietatea republicii, sunt primarii care au fost aleși. Pe de altă parte, nu avem de-a face cu protestatari pașnici, avem de-a face cu o gașcă de extremiști. Sunt ultranaționaliști de dreapta care sunt plătiți de Belgrad și care-l admiră pe despoticul președinte Putin”.
Zeci de răniți în timpul protestelor
Luni, incidentele au devenit violente. Ciocnirile dintre sârbii kosovari și trupele KFOR s-au soldat cu zeci de soldați răniți, unii dintre ei de arme de foc.
Atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite au criticat autoritățile kosovare pentru că au intrat cu forța în primăriile din localitățile din Nordul provinciei și au avertizat împotriva oricăror acțiuni care pot aprinde tensiunile etnice.
Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO: „Am decis să desfășurăm încă 700 de soldați din forța de rezervă operațională pentru Balcanii de Vest și să plasăm un batalion suplimentar din forțele de rezervă la un nivel de pregătire mai ridicat, astfel încât să poată fi desfășurat în caz de nevoie”.
Și preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a plasat armata în cel mai înalt nivel de alertă de luptă și i-a ordonat să se poziţioneze la graniţa cu Kosovo. Liderul de la Belgrad și-a programat întâlniri cu ambasadorii american, italian, francez, german, britanic, rus, chinez, dar si cu şeful biroului UE din Priştina.