Atentat sinucigas in Istanbul: 10 turisti ucisi, 8 dintre ei germani. Autorul atacului, identificat ca militant ISIS

×
Codul embed a fost copiat

Este panica generala la Istanbul, unde cel putin 10 oameni au fost ucisi si alti 15, au fost raniti, intr-un atentat sinucigas comis in centrul turistic, la doi pasi de Basilica Sfanta Sofia si de Moscheaa Albastra.

Sinteza evenimentelor:

Explozia a avut loc la ora 10:20 dimineata, in piata Sultanahmet din centrul Istanbului, langa Obeliscul lui Teodosie. Aceasta este zona vizitata de majoritatea turistilor, fiind aproape de Sfanta Sofia, de Moscheea Albastra si de bazar. Bilantul provizoriu este de 10 morti si 15 raniti, insa cel mai probabil numarul victimelor va creste. Premierul turc a anuntat ca majoritatea celor care si-au pierdut viata sunt turisti germani. Ministerul roman de Externe verifica acum daca printre victime sunt si romani.

Explozia a fost provocata de un atentator sinucigas cu bomba, un tanar originar din Siria, a anuntat presedintele Erdogan. Acesta ar fi fost identificat drept Nabil Fadli, sirian nascut in Arabia Saudita. Premierul Davutoglu a anuntat marti dupa-amiaza ca acesta era un militant al Statului Islamic.

De asemenea, autoritatile au decis ca, temporar, presa turca nu mai are voie sa prezinte stiri referitoare la atentat.

Citește și
Statul Islamic
Atentat terorist in Libia, soldat cu zeci de morti si raniti. Statul Islamic, suspectat ca a pus la cale atacul
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Turcia este in alerta maxima inca de asta toamna, dupa dublul atentat sinucigas din 10 octombrie, comis in fata garii centrale din Ankara, cand au murit 103 oameni. Acel atac terorist, cel mai sangeros comis vreodata in Turcia, a fost atribuit gruparii jihadiste Stat Islamic.

Acuzat mult timp de complezenta fata de rebelii radicali sirieni, regimul Erdoan s-a alaturat asta-vara coalitiei internationale anti-jihadiste. De atunci, autoritatile turce au facut si numeroase arestari printre presupusi membri ai Statului Islamic.

Presedintele Klaus Iohannis a condamnat atentatele din Turcia si Irak, din ultimele doua zile, si a amintit ca Romania este deschisa in lupta impotriva terorismului.

LIVETEXT:

UPDATE 20:12 Opt cetateni germani figureaza printre cele zece persoane ucise marti in atentatul sinucigas comis in plin centru turistic al Istanbulului, iar alti noua au fost grav raniti, a anuntat seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier, informeaza AFP.

"Potrivit primelor elemente de care dispun autoritatile turce, opt germani au fost ucisi si alti noua au fost grav raniti", a spus Steinmeier intr-o conferinta de presa, precizand ca detine aceste informatii de la omologul sau turc.

UPDATE 19:30 Ministrul de externe din Peru a confirmat ca un cetatean peruvian a fost ucis in atentat, iar o femeie a fost grav ranita. Cei doi nu au fost insa identificati deocamdata, iar familiile lor nu au fost anuntate inca despre incident, relateaza The Guardian.

UPDATE 18:18 Barbatul care a provocat explozia nu se afla pe lista suspectilor monitorizati de autoritatile turce. Acesta ar fi intrat in tara recent, a declarat premierul interimar Nman Kurtulmus, potrivit The Guardian.

UPDATE 18:00 Barbatul care a provocat explozia nu se afla pe lista suspectilor monitorizati de autoritatile turce. Acesta ar fi intrat in tara recent, a declarat premierul interimar Nman Kurtulmus.

UPDATE 16:55 Premierul Ahmet Davutoglu a anuntat ca toate victimele atentatului sunt cetateni straini, iar atacatorul este un militant ISIS.

UPDATE 16:30 Televiziunea Haber afirma ca autorul atacului este Nabil Fadli, un sirian de 28 de ani nascut in Arabia Saudita.

UPDATE 15:40 Surse din cabinetul premierului turc au afirmat ca majoritatea celor ucisi in atentat erau turisti germani, scrie Reuters. Informatia a fost ulterior confirmata oficial de premierul Davutoglu, care i-a transmis condoleante cancelarului german Angela Merkel.

UPDATE 15:30 Agentiile de turism au primit, in ultimele ore, zeci de solicitari din partea turistilor romani care vor sa se intoarca din Istanbul, dupa explozia puternica de marti dimineata, soldata cu cel putin 10 morti si 15 raniti.

Astfel, imediat dupa explozia petrecuta in apropierea Moscheii Albastre, obiectiv turistic recunoscut al Istanbulului, turistii romani au inceput sa reactioneze, potrivit unui comunicat al agentiei de turism Paravion. Acestia au luat de urgenta legatura telefonic cu specialistii agentiei pentru a gasi cea mai rapida metoda de a se reintoarce in tara.

UPDATE 15:05 Cancelarul  Angela Merkel a declarat ca cetateni germani sunt "probabil" printre victimele atentatului din Istanbul.

UPDATE 14:25 Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a declarat ca principalul suspect este un barbat de origine siriana, nascut in 1988. Acesta ar fi fost identificat pe baza bucatilor din cadavre gasite la locul exploziiei. Kurtulmus a precizat si ca majoritatea victimelor atentatului sunt turisti straini si ca doi dintre raniti sunt in stare critica.

UPDATE 14:10 Autoritatile din Turcia au anuntat introducerea de restrictii temporare pentru presa privind difuzarea de informatii legate de atentatul din Istanbul, conform agentiei Anadolu. Restrictiile, care au intrat deja in vigoare, vizeaza orice tip de stiri, interviuri, analize, inclusiv cele difuzate pe site-uri si in retelele sociale.

UPDATE 13:50 Federica Mogherini, sefa politicii externe a UE, a anuntat ca Uniunea e alaturi de Turcia in lupta impotriva "oricarei forme de terorism" dupa explozia din Istanbul. Ea a afirmat ca UE si Turcia trebuie sa isi sporeasca eforturile "impotriva violentelor extremiste".

UDPATE 13:40 Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat intr-o conferinta de presa ca explozia din piata Sultanahmet a fost un atac sinucigas comis de un sirian. Erdogan a confirmat ca printre victime se afla atat turci, cat si turisti straini.

UPDATE 13:20 Printre raniti se numara 6 germani, un norvegian si un peruvian.

UPDATE 13:05 Surse oficiale citate de Hurryiet au afirmat ca explozia din Istanbul este, cel mai probabil, opera unui atentator sinucigas al Statului Islamic. Autoritatile inclina spre ipoteza unui atac initiat de ISIS, deoarece tintele au fost turistii si civili.

UPDATE 13:00 Ministerul de externe de la Berlin ii avertizeaza pe cetatenii germani sa evite zonele turistice din Istanbul

UPDATE 12:30 Postul turc de televiziune NTV a cules marturiile celor care lucreaza in zona. „cladirile s-au zguduit din cauza fortei exploziei”, spune unul dintre martori. „Totul tremura. Am luat-o la fuga si am vazut bucati de cadavre peste tot”, a relatat o femeie care vinde la o taraba cu suveniruri din zona.

Potrivit unor surse locale, printre morti ar fi si un turist din Germania.

UPDATE 12:15 Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti: "In urma exploziei produse astazi, 12 ianuarie 2016, in orasul Istanbul din Turcia, Consulatul General al Romaniei la Istanbul a intreprins, in regim de urgenta, demersurile specifice pe langa autoritatile locale turce pentru a verifica daca au fost afectati cetateni romani. Verificarile sunt in curs, iar autoritatile turce au demarat o ancheta in acest caz.
Consulatul General al Romaniei la Istanbul monitorizeaza cu prioritate cazul, este in legatura cu autoritatile competente si este pregatit sa acorde, la nevoie, asistenta consulara de specialitate."

UPDATE 12:05 Premierul turc Ahmet Davutoglu a anuntat ca a convocat o reuniune oficiala de securitate marti dupa-amiaza, in urma exploziei din Istanbul. Presa din Turcia a fost anuntata oficial ca s-a impus un embargou asupra informatiilor privind acest incident.

UPDATE 12:00 Mai multe dintre persoanele spitalizate in urma exploziei sunt in stare critica, afirma CNN Turk. Cativa turisti germani se afla printre raniti, insa ei sunt in afara pericol. La locul exploziei au ajuns mai multe echipe de anchetatori, precum si una de genisti, in cazul in care ar mai exista o a doua bomba.

Mai multi oficiali au declarat pentru AFP ca suspecteaza ca ar fi vorba de un atac terorist.

UPDATE 11:40 Autoritatile au anuntat ca sunt cel putin 10 morti si 15 raniti.

UPDATE 11:25 Cel putin 5 persoane ar fi fost ucise, afirma televiziunea HaberTurk. Politia a confirmat ca a fost vorba despre un atentat.

 

 

 

UPDATE 11:15 Potrivit Reuters, explozia s-ar fi soldat cu mai multi morti si raniti. Numarul acestora nu a fost insa precizat.

UPDATE 11:10 Conform presei din Turcia, o bomba ar fi fost plasata sub o banca din statia de tramvai din piata Sultanahmet, intre Moscheea Albastra si Sfanta Sofia.

UPDATE 11:05 In acelasi timp, in zona de afaceri din Istanbul a izbucnit un incendiu de proportii, la hotelul Maltepe. Nu este clar daca intre cele doua incidente exista vreo legatura.

Potrivit Hurryiet, ar exista mai multe victime. La locul exploziei, in zona Moscheii Albastre, au ajuns mai multe ambulante, autospeciale de pompieri si masini de politie. O ancheta este in desfasurare iar autoritatile au blocat zona.

Agentia de presa Dogan a prezentat informatii potrivit carora ar fi vorba despre un atentat sinucigas cu bomba. Printre raniti s-ar afla si mai multi turisti germani.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Atac cu bomba urmat de un atentat sinucigas in Bagdad. Cel putin 48 de persoane si-au pierdut viata
Atac cu bomba urmat de un atentat sinucigas in Bagdad. Cel putin 48 de persoane si-au pierdut viata

Cel putin 48 de persoane si-au pierdut viata, iar cateva zeci au fost ranite luni in atacuri vizand o cafenea dintr-o localitate situata la nord-est de Bagdad, potrivit unor surse militare si din randul politiei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Atentat terorist in Libia, soldat cu zeci de morti si raniti. Statul Islamic, suspectat ca a pus la cale atacul
Atentat terorist in Libia, soldat cu zeci de morti si raniti. Statul Islamic, suspectat ca a pus la cale atacul

Zeci de persoane au fost ucise si ranite joi in Libia, in urma unui atentat cu masina-capcana comis joi impotriva unui centru de instruire al politiei din orasul Zliten.

Un an de la masacrul de la Charlie Hebdo. Cum arata coperta aniversara a revistei de satira:
Un an de la masacrul de la Charlie Hebdo. Cum arata coperta aniversara a revistei de satira: "Asasinul e inca in libertate"

La un an de la atacul impotriva publicatiei de satira "Charlie Hebdo", revista a lansat un numar special si la fel de provocator ca intotdeauna.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.