Explozie cu o putere luminoasa de 500 de ori cat a Soarelui. Bomba cu hidrogen lansata din avion

Ultima actualizare: 22-10-2012 19:21
Bomba cu hidrogen - 2

Luna trecuta s-au implinit 55 de ani de cand s-a testat prima bomba cu hidrogen, prin lansarea ei dintr-un avion. A fost "cea mai mare si mai distrugatoare" bomba facuta vreodata de om, spun martorii. Iata o galerie foto impresionanta.

Bombele cu hidrogen au fost detonate in 1956, pentru prima oara, dintr-un avion Bombardier B-52, scrie National Geographic. Asta dupa ce cu cativa ani inainte fusesera testate si prin detonare la sol.

VIDEO: NASA ne arata cum se balanseaza Luna, ca un betiv notoriu

Testul de atunci a devastat o mica insula din oceanul Pacific, numita Atolul Bikini. Martorii oculari au declarat ca bomba cu o putere de 15 megatone a creat o minge de foc de peste 6,5 kilometri in diametru si de puterea luminoasa a 500 de sori.

Pasajul Basarab nu se vede pe Google Maps. ANIMATIE: constructiea podului 2007-2011

Consecinta: avea sa se produca cea mai mare contaminare radioactiva cauzata vreodata de Statele Unite.

Intr-o bomba atomica, uraniul sau plutoniul se descompun in elemente mai usoare, care cantaresc impreuna mai putin decat atomii initiali, restul masei fiind reprezentata de energie. Spre deosebire de bomba bazata pe fisiune, bomba cu hidrogen functioneaza pe baza fuziunii, sau unirea, unor elemente mai usoare in elemente mai grele. Produsul finit cantareste din nou mai putin decat componentele sale, diferenta de asemenea este reprezentata de energie. Deoarece sunt necesare temperaturi foarte ridicate pentru a initia reactiile de fuziune, bomba cu hidrogen este cunoscuta si sub numele de bomba termonucleara.

Explozia a lasat un crater avand diametrul de 2 kilometri si adancimea de 50 de metri. Norul in forma de ciuperca creat de bomba a ajuns la o inaltime de 40.000 de metri si la un diametru de 100 de kilometri, in mai putin de 10 minute.

Iata prima explozie a unei bombe rusesti, cu hidrogen


Russian Tsar Hydrogen Bomb Explosion - Watch more Funny Videos

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO