Explicaţia oficială în cazul medicului rus care s-a contaminat de la "răniţii radioactivi"
Autorităţile ruse au dat o explicaţie cel puţin neaşteptată pentru cazul medicului contaminat radioactiv după ce a tratat răniţii din explozia nucleară de la Nionoksa.
Medicul, care a fost dus de urgenţă la Moscova, avea urme de cesiu-137 – un izotop radioactiv obţinut din fisiunea nucleară a uraniului-235 – în ţesutul muscular, potrivit Moscow Times. Informaţia a fost confirmată de administraţia regiunii Arhanghelsk, unde a avut loc incidentul nuclear, dar oficialii au dat o cu totul altă explicaţie pentru contaminarea suferită de doctor.
Conform comunicatului oficial al autorităţilor regionale, personalul medical care a tratat „răniţii radioactivi” din incidentul nuclear de la Nionoksa a fost examinat şi nu s-a descoperit nicio contaminare radioactivă pe haine sau pe piele.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Medicul la care s-au depistat urme de cesiu-137 „în cantităţi infime” nu a fost contaminat pentru că a tratat victimele exploziei, se afirmă în continuare în comunicat. „Potrivit experţilor, cesiu-137 este un produs de dezintegrare a radionucleidelor care are proprietatea de a se acumula în peşti, ciuperci, licheni şi alge. Putem presupune că a intrat în corpul persoanei respectiv prin alimentele pe care le-a consumat”, afirmă comunicatul administraţie din Arhanghelsk.
Aproape 100 de persoane au intrat în contact cu "răniţii radioactivi"
Peste 90 de persoane au intrat în contact cu “pacienţii expuşi la radiaţii” care au fost spitalizaţi într-o clinică din regiunea Arhanghelsk şi mai mulţi oameni ar putea să se fi aflat în zona de risc, după explozia produsă la 8 august pe platforma maritimă Nionoksa de lângă Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk, în nordul Rusiei) în timpul testării unui dispozitiv destinat să propulseze o rachetă (balistică sau de croazieră), afirma joi BBC, ai cărei reporteri au stat de vorbă cu medici de la această instituţie spitalicească.
Administraţia din Severodvinsk a comunicat despre o creştere scurtă a nivelului radiaţiilor, dar medicilor cărora le-au fost aduse în grijă persoanele rănite în explozie nu li s-a spus că acestea au fost expuse la radiaţii, potrivit BBC. Medicii care au fost de acord să facă declaraţii pentru BBC în limba rusă doar cu condiţia anonimatului au spus că le este frică pentru starea lor de sănătate.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, kremlin, explozie, test, peste, medic, rachete, rosatom, severodvinsk, nionoksa,
Dată publicare:
25-08-2019 11:30