Experții ICAN condamnă manevrele nucleare rusești din apropierea Ucrainei: ”O încercare de intimidare iresponsabilă”

arme nucleare
Getty

Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), laureată a Premiului Nobel pentru pace în 2017, a condamnat miercuri exerciţiile cu arme nucleare lansate de Rusia cu o zi în urmă, potrivit EFE.

"Practicarea utilizării armelor nucleare în timp ce (o ţară) se află în război şi în apropierea zonei de conflict este o încercare flagrantă a acesteia de a-şi folosi arsenalul nuclear pentru a-şi intimida adversarii", a declarat directorul executiv al organizaţiei, Melissa Parke, citată într-un comunicat.

În ceea ce îl priveşte, Ministerul rus al Apărării a transmis că exerciţiile au ca scop antrenarea unităţilor sale în utilizarea armelor nucleare non-strategice, ca răspuns la "declaraţii provocatoare şi ameninţări din partea unor oficiali occidentali individuali împotriva Federaţiei Ruse".

Cu toate acestea, potrivit ICAN, aceste manevre sunt o încercare de a descuraja alte ţări să sprijine Ucraina şi de a face "mai probabil" un conflict.

La exerciţiile care se desfăşoară la ordinul dat luna aceasta de preşedintele rus Vladimir Putin participă şi armata din Belarus, unde Kremlinul a desfăşurat mai multe arme nucleare anul trecut.

Citește și
Două bloggerițe din Ucraina care ridiculizau soldații ruși au fost împușcate mortal, la Vinnîțea. Suspectul, găsit decedat

În faţa acestei situaţii, directorul executiv al agenţiei a făcut apel la guvernul rus să oprească această "escaladare periculoasă", precum şi orice utilizare a ameninţărilor nucleare de orice fel, în conformitate cu Tratatul privind interzicerea armelor nucleare.

De asemenea, a făcut apel la condamnarea universală a oricărei ameninţări cu utilizarea armelor nucleare.

Rusia a revocat anul trecut ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), deşi moratoriul rămâne în vigoare atâta timp cât SUA nu efectuează astfel de teste.

"Prima etapă a exerciţiilor (...) privind pregătirea şi utilizarea armelor nucleare nestrategice a început", a indicat marţi Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de AFP, în care se precizează că aceste aplicaţii au loc în Districtul militar Sud, care cuprinde inclusiv regiunile ucrainene a căror anexare a fost proclamată de Moscova în septembrie 2022 (Doneţk şi Lugansk în est, Herson şi Zaporojie în sud), în plus faţă de Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Potrivit ministerului, în această etapă, militarii ruşi se antrenează pentru a încărca "muniţiile speciale" în bateriile de rachete Iskander, dar şi pentru a le deplasa "pe ascuns" în zonele de tragere.

Aceste exerciţii implică, de asemenea, aviaţia şi rachete hipersonice Kinjal, conform Ministerului rus al Apărării.

"Scopul exerciţiului actual este de a menţine gradul de pregătire a personalului şi echipamentelor (...) în utilizarea armelor nucleare non-strategice pentru a răspunde şi a garanta integritatea teritorială şi suveranitatea statului rus ca răspuns (...) la ameninţările unor oficiali occidentali", a precizat ministerul.

Instituţia rusă, fără a oferi mai multe precizări despre locul în care se desfăşoară aceste exerciţii, a difuzat imagini care arată două sisteme Iskander desfăşurate pe un câmp şi soldaţi în activitate pe un aerodrom în jurul unui bombardier.

Armele nucleare tactice, care au o încărcătură explozivă mai mică decât armele nucleare strategice, sunt teoretic destinate să distrugă ţinte pe câmpul de luptă şi pot fi lansate din vehicule, artilerie, nave sau avioane, notează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat aceste exerciţii la începutul lunii mai ca răspuns, potrivit Kremlinului, la ameninţările occidentale, în special la posibilitatea evocată de preşedintele francez Emmanuel Macron de a trimite trupe în Ucraina.

De la începutul conflictului din Ucraina, în februarie 2022, Putin a agitat continuu ameninţarea cu posibila utilizare a armelor nucleare, remarcă agenţia franceză de presă.

Rusia a desfăşurat vara trecută arme nucleare tactice în Belarus, cel mai apropiat aliat al său, care a anunţat, de asemenea, în luna mai, un exerciţiu sincronizat cu Moscova pentru verificarea lansatoarelor sale de arme nucleare tactice.

Doctrina nucleară a Rusiei prevede utilizarea "strict defensivă" a armelor atomice în cazul unui atac asupra Rusiei cu arme de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu arme convenţionale care "ameninţă însăşi existenţa statului", potrivit AFP.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll 'a debutat' și la EURO 2024! Apariție de senzație în tribune, la meciul Spania - Croația
FOTO Ivana Knoll 'a debutat' și la EURO 2024! Apariție de senzație în tribune, la meciul Spania - Croația
Citește și...
Val de decese și dispariții misterioase în insulele grecești: Un turist olandez găsit mort, iar alți 4 sunt dispăruți
Val de decese și dispariții misterioase în insulele grecești: Un turist olandez găsit mort, iar alți 4 sunt dispăruți

Un turist olandez dispărut a fost găsit mort sâmbătă dimineaţa, pe insula Samos, în estul Greciei, a anunţat presa locală.

Alertă în Suedia. Avioanele de vânătoare suedeze au interceptat o aeronavă militară rusă care a încălcat spaţiul aerian
Alertă în Suedia. Avioanele de vânătoare suedeze au interceptat o aeronavă militară rusă care a încălcat spaţiul aerian

Avioanele de vânătoare suedeze au interceptat o aeronavă militară rusă după ce aceasta a încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian al Suediei, vineri, la est de insula baltică Gotland, au anunţat sâmbătă forţele armate. 

Premieră în alegeri. Un candidat AI, pe listele de vot în Marea Britanie. Cine este AI Steve și cum funcționează
Premieră în alegeri. Un candidat AI, pe listele de vot în Marea Britanie. Cine este AI Steve și cum funcționează

Marea Britanie va avea, în premieră, un candidat AI pe buletinele de vot din zona Brighton Pavilion din Brighton și Hove, un oraș de pe coasta de sud a Angliei.

 

Recomandări
Mircea Geoană, tranșant: la fiecare patru ani, „populaţiei i se fură timpul, câte patru, cinci sau zece ani o dată”
Mircea Geoană, tranșant: la fiecare patru ani, „populaţiei i se fură timpul, câte patru, cinci sau zece ani o dată”

România are nevoie să-şi schimbe clişeele politice, să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate, să se smulgă din pasivitate şi obedienţă, consideră Mircea Geoană.

Suporterii români vor să coloreze Munchen-ul în roșu, galben și albastru: „Abia aşteptăm ora meciului”
Suporterii români vor să coloreze Munchen-ul în roșu, galben și albastru: „Abia aşteptăm ora meciului”

Germania este în sărbătoare! A început Euro 2024, cu un triumf al ţării gazdă în fața Scoţiei. Sâmbătă, în a doua zi a competiţiei, a venit rândul spaniolilor, croaţilor, italienilor şi albanezilor să treacă prin mari emoţii.

Fenomen grav în România. Problema medicală care ucide o persoană la fiecare 30 de minute.
Fenomen grav în România. Problema medicală care ucide o persoană la fiecare 30 de minute. "Nu mai are limită de vârstă"

La fiecare 30 de minute, un român moare din cauza unui infarct. Iar vârsta la care apare această problemă gravă de sănătate a scăzut tot mai mult.