Experti: Atentatul de la Boston poate marca inceputul unui nou tip de terorism
Atentatul de la Boston arata cat este de dificila, daca nu imposibila, evitarea actelor teroriste comise de catre persoane izolate, dar hotarate, relateaza AFP.
Fratii Tarnaev sunt suspectati ca au comis atentatul, care s-a soldat cu moartea a trei persoane si ranirea altor 264 in timpul maratonului de la Boston, cu ajutorul unor simple oale sub presiune umplute cu bile metalice si cuie si a unui exploziv artizanal. Tamerlan Tarnaev, in varsta de 26 de ani, ucis in cursul urmarii lansate de politie, a fost acuzat de fratele mai mic, Djohar, ca a organizat atacurile, deoarece "a vrut sa impiedice ca islamul sa fie atacat", potrivit unei surse guvernamentale citate de CNN.
De pe patul de spital, tanarul, in varsta de 19 ani, le-a spus anchetatorilor ca nu au beneficiat de sprijin financiar si nu au avut legaturi cu grupari teroriste straine, potrivit ABC.
Ipoteza unui complot cu ramificatii internationale, asemeni majoritatii atentatelor comise de Al-Qaida in ultimii 15 ani, pare sa cada, in detrimentul unui act efectuat de "lupi singuratici" conectati la islamul radical promovat pe Internet.
Acesta nu este un motiv de liniste, considera expertii in antiterorism. Fratele mai mare, Tamerlan, a aratat semne ale cresterii radicalismului religios in moscheea pe care o frecventa, la Cambridge, situat la periferia Bostonului, si a fost interogat de FBI, la solicitarea Rusiei, in 2011, dupa care a petrecut cinci luni in Daghestan, in 2012.
Dar, cu toate ca FBI nu ar fi stiut de aceasta calatorie, pentru ca numele sau a fost ortografiat eronat, Tamerlan Tarnaev nu a facut nimic ilegal, pledeaza Philip Mudd, un fost numar doi in cadrul CIA si functionar de rang inalt la FBI.
"Noi avem o Constitutie care stipuleaza ca poti fi radical si sa vorbesti despre ce vrei si, din punct de vedere practic, chiar daca s-ar vrea, nu s-ar putea ancheta fiecare extremist din tara", continua Philip Mudd, expert in antiterorism.
O supraveghere permanenta este iluzorie. "Ei sunt prea numerosi", a explicat el in timpul unei interventii la Brookings Institution. In opinia sa, ar fi necesar de observat daca acesti "radicali", in afara de consultarea unor site-uri extremiste de Internet, sunt inclinati spre violenta. Ceea ce, pana saptamana trecuta, nu parea a fi cazul lui Tamerlan Tarnaev.
O parere impartasita de catre Joseph Young, criminolog la American University. Pentru FBI, "este o adevarata provocare si nu este rezonabil sa ne gandim ca va reusi in proportie de 100%", afirma el pentru AFP.
Dincolo de eventuale manifestari jihadiste din partea acestor tineri de origine cecena, atentatele de la Boston par a fi definite mai mult de "emotie decat de ideologie", potrivit lui Philip Mudd.
"In opinia mea, aceasta defineste in mare parte situatia la care asistam in aceasta tranzitie a operatiunilor de tip Al-Qaida catre metastazele sale si, mai ales, catre acesti baieti care au crescut aici", sustine el. Atentatele Al-Qaida "provocau mai multe pagube, dar partea pozitiva este ca erau mai simplu de prevazut" decat presupusele actiuni ale fratilor Tarnaev, adauga Joseph Young.
Marc Thiessen, de la American Enterprise Institute, se intreaba, la randul sau, daca Boston marcheaza inceputul unui nou tip de terorism. Dupa Boston, "se poate ca liderii Al-Qaida sa realizeze ca atentate la scara mai mica, ca acesta, pot avea acelasi impact, ca un atentat spectaculos ce provoaca numeroase victime", scrie el intr-un articol aparut in Washington Post.
"Daca acesta e cazul, este o veste foarte proasta pentru America. Pentru ca, este imposibil sa fii peste tot in fiecare moment", precizeaza el.