Expert: Rusia este incapabilă să producă muniții avansate în ritmul în care sunt consumate
"NATO a pus o bombă cu ceas la temelia securității europene, când a promis Ucrainei integrarea în Alianță, la summitul de la București, din 2008".
Declarația îi aparține ministrului de Externe adjunct al Rusiei, în contextul în care eforturile Moscovei de a-și consolida forțele înregistrează eșec după eșec.
În plus, Rusia este "incapabilă să producă muniții avansate în ritmul în care sunt consumate", estimează experții militari britanici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vestea rea este însă că, potrivit ziarului Washington Post, Teheranul s-ar fi angajat să trimită Rusiei mai multe drone de atac, dar și primele rachete sol-sol de fabricație iraniană.
Rusia continuă să lovească infrastructura energetică a Ucrainei. Locuitorilor capitalei li s-a cerut să reducă seara cu până la 60% consumul de curent, după ce o rachetă rusească a avariat grav o instalație vitală din regiunea Kievului. Ucrainenii nu se plâng. Necazurile ce par să nu se mai sfârșească nu fac decât să le sporească dârzenia.
"Punem maşina de spălat doar după ora 1 noaptea, toate treburile din casă le facem în prima parte a zilei. Trebuie să fim înţelegători, să ne ajutăm, ca să putem rezista şi să câştigăm în fața gunoaielor de ruşi. Ar trebui să trimitem spre Rusia de două ori mai multe rachete decât arunca ei asupra noastră".
Pe internet s-au viralizat imagini cu zeci de recruți ruși care stau pe iarbă, sub cerul liber, pentru că "documentele au fost completate greșit și nu-i acceptă nicio unitate".
Soldat rus: "Un colonel ne-a permis să intrăm în unitate la 10 seara ca să nu înghețăm. Dar dimineață, cei care nu erau pe liste și nu aveau ștampilă, au fost dați din nou afară pe teritoriul unității. Fără mic dejun, prânz, cină".
Zelenski: "Situația de pe linia frontului nu s-a schimbat prea mult pe parcursul zilei de ieri. Punctele fierbinți cheie din Donbas sunt (orașele vecine) Soledar și Bakhmut, unde continuă luptele foarte grele".
Pe front, dacă în zona oraşului Bahmut, din Donetzk, se dau lupte grele, în sud, ucrainenii continuă neabătut avansul spre Herson. Zilele trecute, trupele Kievului au recuperat de sub controlul ruşilor satul Trifonivka.
Correspondent, Oleksandr Motornyi: "Este un crater uriaş chiar la intrarea în satul Trifonivka, făcut de ruşi a doua zi după ce au ajuns aici militarii ucraineni. E o tactică obişnuită pentru ruşi: bombardează intens localităţile abia eliberate".
Soldat: "Alaltăieri am doborât 3 rachete ruseşti, lansate din Marea Caspică, Astăzi - încă 2".
Soldat: "Soldaţii noştri au început să plângă pentru că localnicii au ieşit din curţi şi s-au aşezat în genunchi în faţa lor. Foarte răscolitor..."
În tot acest timp, adjunctul lui Serghei Lavrov dă vina pe NATO pentru conflictul din Ucraina şi, în general, pentru actualele tensiuni geo-politice. "După 2008, când NATO a decis la București că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale NATO, am spus că astfel s-a pus o bombă cu ceas la temelia securității europene și că, dacă decizia nu va fi revizuită, ea va exploda mai devreme sau mai târziu", a declarat Alexander, citat de agenţia TASS.