Expert militar rus: Kremlinul crede ca dupa 2025 se va declansa un razboi global pentru resurse

27-07-2015 10:06


parada kremlin

Kremlinul crede ca dupa 2025 se va declansa un razboi global pentru resurse, iar criza ucraineana a fost gandita de SUA pentru a impiedica Rusia sa se pregateasca pentru o astfel de evolutie, a declarat expertul militar rus Pavel Felgengauer.

Cunoscut pentru atitudinea sa critica la adresa presedintelui Vladimir Putin si a elitelor politice si militare ale Rusiei - Pavel Felgengauer a acordat la sfarsitul saptamanii trecute publicatiei ucrainene Apostroph, citata de Gordonua.com.

Inca in februarie 2013, seful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, declarase ca urmeaza un nou razboi global de amploare, a spus el. “Asa-zisul razboi pentru resurse. Undeva dupa 2025 sau 2030, o catastrofa totala se va intampla, va fi o penurie groaznica de resurse naturale: petrol, gaze, apa etc. Ca urmare, va incepe un razboi global sau o serie de conflicte regionale, in care tarile si popoarele vor lupta pentru resurse. Se asteapta ca asupra Rusiei sa se napusteasca din toate partile, avand in vedere teritoriul sau imens, bogat in tot felul de resurse”, a explicat Felghengauer teoria ce predomina in aceste zile la Kremlin, relateaza Agerpres.

In acest sens, Rusia a adoptat “un program de reinzestrare a armatei in valoare de multe trilioane de ruble in scopul reinarmarii si pregatirii pentru acest razboi”, mai explica el. “Despre aceasta (Vladimir) Putin vorbeste destul de des. Americanii, chipurile, au pus la cale totul pentru a nu permite Rusiei sa se pregateasca de razboaiele viitoare. De aceea, ei sunt astazi principalii nostri adversari. Actualul regim ucrainean sau “regimul de la Kiev”, asa cum este numit la Moscova, este catalogat drept “marioneta” a Washingtonului”, a afirmat Felgengauer in acelasi interviu.

Referitor la proiectul “Novorossia”, Felgengauer spune ca Putin a primit diverse propuneri. “Au incercat sa-i demonstreze ca Ucraina se va rupe in doua si, daca o jumatate va dori sa plece in Vest, cealalta jumatate se va revolta si va migra spre Est. Linia de demarcatie trebuia sa treaca undeva pe Nipru si pe una din aceste jumatati se va putea construi “Novorossia”“, afirma el, adaugand ca scopul Moscovei era de a nu admite influenta Occidentului in Ucraina.

La ora actuala, “o inghetare a conflictului (in Donbas) ar insemna ca Ucraina ramane in Occident, iar aceasta este inacceptabil” pentru Moscova, explica el, subliniind ca orice incalcare a planurilor Rusiei “provoaca o mare furie la nivelul conducerii” ruse. Felgengauer considera, de asemenea, ca in autoproclamatele “republici populare” Donetk si Lugansk, totul este pregatit pentru declansarea unei ofensive de amploare si probabilitatea unei campanii militare de amploare este mare.

In acelasi timp, in opinia sa, Kremlinul ar dori o “noua Ialta” si impartirea Ucrainei in doua: partea de vest sa fie sub controlul Occidentului, iar cea de est sa fie sub control rusesc. “Si dupa cum Putin si-a schimbat recent pozitia si a recunoscut util Pactul Ribbentrop-Molotov (incheiat in 1939 de URSS si Germania nazista), se poate spune ca si-ar dori un Pact Molotov-Ribbentrop 2”, a declarat expertul rus in interviul din Apostroph, subliniind ca Moscova isi doreste foarte mult sa se aseze la masa tratativelor cu Occidentul pentru a pune harta pe masa si a incepe “imparteala”.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO